Читај ми!

Пре 95 година рођене су глумачке легенде Драган и Предраг Лаковић

На данашњи дан, 28. марта 1929. године, у Скопљу су рођени Драган и Предраг Лаковић, велике филмске и позоришне легенде. Волели смо њихове филмске улоге и одрастали уз дечје песмице. На 95. годишњицу ова два великана сећамо се њихових глумачких рола и музичких остварења.

За Предрага Пепија Лаковића говорили су да је божанствени глумац, који уме да у свакој личности коју тумачи пробуди управо ону црту која ту личност до краја разоткрива. Зато се поред чувеног ујка Косте из Бољег живота и данас памте његове улоге у серијама Камионџије, Горе доле, филмовима Мајстори мајстори, Танго Аргентино.

Са Оливером Марковић, Ђузом Стојиљковићем и Властом Велисављевићем био је на тада првој класи новоосноване Академије за позориште, филм, радио и телевизију. Прве кораке направио је на сцени Београдског драмског позоришта, као и већина колега са класе.

„Ми смо у оно време, Соја Јовановић нам је рекла, знам да је то био Мирко Божић Повлачење: 'Ја не знам ко да игра премијеру, добри сте и један и други. Не знам шта да вам кажем, одлучите ви ко ће да игра премијеру.' Окренемо ми динарчић, шта је било, неку пару и не знам ко је играо премијеру, али ми смо се тада волели“, причао је Предраг Пепи Лаковић.

Пепи је аутентично тумачио ликове малих људи, са маргине живота, топлих а неприметних, меланхоличних, самотњака и боема. И сам је био велики боем, индивидуалац и како су га описивали, повучени сањар и замишљени пецарош на Мртвој Тиси.

Неке од најзначајнијих улога остварио је на сцени Југословенског драмског позоришта. Играо је у више од стотину филмова и ТВ серија. Добитник је Октобарске награде Града Београда. Утопио се 9. септембра 1997. године у реци Тиси, чије су му обале пружале мир и уточиште за живота.

Драган Лаковић био је пет минута млађи и два килограма тежи од свог брата близанца Предрага. Остварио је значајан глумачки опус, пре свега, у мјузиклима Позоришта на Теразијама, играо је у бројним филмовима, телевизијским серијама, многим радијским програмима.

Емисијама за децу Децо, певајте са нама и На слово, на слово Драган Лаковић је обележио детињство и младост многих генерација. Објавио је велики број грамофонских плоча са дечјим песмама, на стихове Душка Радовића и Љубивоја Ршумовића, на музику Александра Кораћа и Војкана Борисављевића.

Првак Позоришта на Теразијама изненада је преминуо 31. маја 1990. године у свом стану, спремајући се за представу Човек од Ла Манче у којој је играо главну улогу – Дон Кихота.

У част Драгана Лаковића, Пошта Србије издала је поштанску маркицу са његовим ликом у серији Великани српског глумишта, а вртић у Блоку 61 на Новом Београду носи његово име.

Браћа Лаковић постали су синоним једног прошлог времена и једне земље, а њихово стваралаштво и данас изазива поштовање свих генерација.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво