Читај ми!

Неша Ненадовић, рођен да заувек остане млад, од клинаца стварао глумце, али и добре људе

Вечити дечак српског и југословенског филма Неша Ненадовић, до сржи одан глуми, одувек је био дечје заигран на сцени и у животу. Од дечака стасао је у младића спремног за Академију, и већ на другој години пригрлило га је, испоставиће се, његово позориште „Бошко Буха“, коме је остао веран.

Позоришни, филмски и телевизијски глумац Ненад Ненадовић преминуо је у 57. години. Одувек знан и вољен као Неша, већ је са десет година знао шта жели. Отишао је на аудицију за Драмски студио Радио Београда, а већ са 13 постао Мољац у Повратку отписаних.

Био је то његов први, велики успех. Одувек смо знали да је само Неша могао да буде Лале у Бошку Бухи, да буде мали јунак Ваге за тачно мерење, да буде Мића у Причама из радионице.

Био је Митар у Царевом заточнику, Рака у Сумњивом лицу, Принц Филип, али и Краљ у Успаваној лепотици, био је кнез Вукан, Мсје Жак, Ловац, господин Дарлинг и последњи пут Петит, најстарији млинарев син у Мачору у чизмама.

„Наш посао је, у ствари, да будемо искрени и добри и кад играмо за децу и кад играмо за одрасле. Једино када се игра за децу имате утисак да она немају ту врсту стрпљења и не желе да истрпе ништа што им се не свиђа. Тако да можете одмах да добијете информацију да ли им се представа у којој учествујете допада или не“, говорио је Неша.

„Сећам се, имао сам неку уличну ситуацију и пре тога, младост, дошао сам са чалмом скроз затворен, имао сам операцију носа, било ми је чудно, долазим у професионално позориште, треба да играм принца, сви су чудно реаговали, а сећам се Неше који ме је погледао и рекао – Па леп принц. Он је само променио место. Ту је и срешћемо се једног дана сви поново“, изјавио је глумац Виктор Савић.

„Цела наша историја, култура и вера уче да будемо у љубави са ближњима својим. Е то је био Неша. Он је увек имао ту дозу оптимизма. Оно што је такође битно, врло значајно за њега, да се толико жртвовао за своју породицу. Толико је гајио своју породицу и толико се предао њој да је то такође јунаштво у овом времену“, каже глумац и Нешин колега Андрија Милошевић.

За свој рад, Неша Ненадовић је добијао награде, а најдраже су му биле Бухине – за Три мускетара и Принца – аркадну авантуру.

Био је и управник „Бухе“ и оснивач Интернационалног фестивала позоришта за децу и младе.

„Јасне су ми околности у којима живим, али када оде неко тако млад и ко је био поштен и честит целог живота, некако осећам неправду. Само да ти кажем, Ненаде, да те волимо и да је туга... Нећу преживети лако... Хвала ти, Нешо, на свему“, емотивно је рекла глумица Олга Одановић.

Неша Ненадовић је био рођен да ствара будуће глумце и што је још важније, да од клинаца направи добре људе.

Неша Ненадовић био је рођен да буде Јанин и Минин отац, с којима је делио кадар у Фазонима и форама, и Снежанин супруг.

Неша Ненадовић је рођен да заувек остане млад. 

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво