Шамар Холивуду који су сви прижељкивали: „Узмите своје награде и одј…“

Холивуд је у протекле две деценије постао неолиберално утврђење. Политичка коректност на стероидима постала је заштитни знак престонице седме уметности. Британски комичар Рики Џервејз се није много обазирао на све то, а његов говор на додели Златних глобуса изазвао је гнев филмске елите.

Џервејзови наступи на Златним глобусима постали су сами по себи спектакл. Холивуд је мислио да ће тако бити и овога пута. Мало изазовније шале, понека увреда, доста смеха и то је то.

Међутим, британски комичар је у свом монологу поставио тон који је одзвањао читаве вечери.

Сам против Холивуда, Џервејз је из свих топова „оплео" по филмској елити и никога није штедео.

Било је ту лакших доскочица на љубавни живот Леонарда Дикаприја и висину Мартина Скорсезеа, али је брзо прешао на лицемерје Холивуда, подсећајући гледаоце на далеко од савршених моралних навика холивудске филмске индустрије.

Помињући Bird Box, Џервејз је рекао да га остварење о људима који тврде да не виде одређене ствари подсећа на све оне који су радили са осрамоћеним продуцентом Хервијем Вајнстином, којем се суди за сексуално предаторство и силовања у Њујорку и Лос Анђелесу.

Када је његова опаска о томе да сумња да је осуђени педофил Џефри Епстин починио самоубиство наишла на бурно негодовање публике, комичар је само додао: „Ћутите, знам да је био ваш пријатељ, али ме баш брига.“

„Узмите своје награде и одј...“

И када се мислило да се приближава крај монолога и да ће Џервејз мало успорити, стигао је крешендо.

Серију Morning Show у продукцији „Епла“, Џервејз је искористио да истакне лицемерје неолиберала у Холивуду, који снимају остварења о људским вредностима и емоцијама, али им не смета да то раде за продуцентске куће експлоататорских корпорација.

„Сјајна драма о важности достојанства и чињења исправних ствари направљена од стране компаније која експлоатише раднике у Кини. Мислим, сви ви кажете да сте еманциповани и пробуђени, али компаније за које радите су ужасне. 'Епл', 'Амазон', 'Дизни'... Да ИСИС покрене свој канал, позвали бисте свог менаџера да вам нађе посао, зар не?“, рекао је британски комичар док је извршни директор „Епла“ Тим Кук седео у публици.

Џевејз није ту стао, већ је наставио још оштрије.

„Уколико освојите награду вечерас, немојте је користити као платформу за политички говор. Ви не знате ништа о стварном свету. Већина вас је провела мање у школи од Грете Тунберг. Ако победите, захвалите свом агенту, богу и одј...“, одбрусио је Џервејз.

Холивудско лицемерје

Иако је реакција публике била (разумљиво) млака, обични људи крај малих екрана вероватно су аплаудирали.

Људи којима је мука тога да им придике о важности смањења потрошње фосилних горива дају богаташи који крстаре светом у мегајахтама или лете у својим приватним авионима.

Људи којима је доста да им лекције о феминистичким принципима држе припадници индустрије која деценијама толерише сва могућа девијантна сексуална понашања.

Људи којима је преко главе тога да их за мањак политичке коректности прекоревају они који немају ни трунке моралних скрупула.

И на крају, људи којима је дозлогрдило да им елитисти, који искоришћавају друге и на етички дискутабилне начине зарађују новац, држе придике о томе како треба да размишљају и понашају се.

Џервејз је говорио у име свих оних којима је доста површних глупости и лицемерја.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(петак, 10. јан 2020, 09:32) - anonymous [нерегистровани]

Dževejz...

...srce moje,pozlatila ti se svaka reč.

(среда, 08. јан 2020, 14:40) - Nikad vise [нерегистровани]

Bingo

Mnogo mi se dopao ovaj Ricky! Govor posvecen velikim moralistima i laznim herojima.

(среда, 08. јан 2020, 07:14) - anonymous [нерегистровани]

o aplauzu

taj narod što je aplaudirao na sjajan govor trebao bi da prestane da gleda (konzumira) se holivudske politički korektne limunade, a ne samo da aplaudira kad se otvoreno kaže šta je holivud. Amerikanci samo rezumeju govor novca, ali nešto ne vidim da će široke mase prestati da konzumiraju holivudske proizvode. Ipak lepo je da neko kaže da znamo kakvi su i da politička korektnost, moral i ravnopravnost koju plasiraju postoji samo na filmu.

(уторак, 07. јан 2020, 23:27) - Vlado [нерегистровани]

office

Sjajan govor. Ricky Gervais je car. Platform bi, u ovom slučaju bila govornica a ne platforma.

(уторак, 07. јан 2020, 22:28) - ,," [нерегистровани]

О истинама

Он је део тога свега (није им вратио зарађене паре, признања и сл. ) и рекао је мрвицу истине.

Лицемерство и двострука правила су начин понашања тамо (а и свуда) тако да се такве ствари изјављују као свесно лажно искључење из те привреде (глумећи дрчност, а видно је читао припремљен/и одобрен говор са екрана испред себе.

Тим његовим говором се неће ништа променити (само су исти ти произвођачи хтели да ућаре више гледаности), обични људи се понашају исто тако безобзирно, само што имају мање пара.

Суштина је у понашању које је прихватљиво и ако би се применило на извршиоца.
Уживање у Животу, и остављање на миру друге да и они доживљавају Живот на свој начин.

(уторак, 07. јан 2020, 21:48) - anonymous [нерегистровани]

Jao nemojte tako...

Pa oni jedu vegetarijansku hranu tokom dodele. Kako drugačije da nam dokažu koliko su... prodani. Zašto ih diramo. Plakaće. A onda ćemo morati takve da ih i gledamo dok jedni druge cmaču i zahvaljuju Harviju u sebi - što ih nije otkucao. To sa Rikijem je samo smejanje samima sebi, jer oni smatraju da mogu sebi i to da dopuste. Jednu samo stvar da dodam: koliko je samo požara bilo po svetu prošle godine... setili su se samo Australije. Ali i mi smo glupi što to sve uopšte pratimo.

(уторак, 07. јан 2020, 21:43) - JA [нерегистровани]

a sigurno

i svi mi kojima je dosta da nam javni servis servira ono sto neko odobrava u jednoj stranci, a nas pravi budalama, a vi, pisete za taj isti rts ovaj tekst u kojem osudjujete...ma znate sve, sto da trosim reci.

(уторак, 07. јан 2020, 21:36) - Rade [нерегистровани]

opako

Obzirom da se politički krugovi uglavnom dodvoravaju Bitanskom uticaju, ovo je veoma, veoma opaka beseda zato što se sve rečeno odnosi na celokupno Američko drušvto koje je postalo trulež.

(уторак, 07. јан 2020, 21:32) - R.S.K_Benkovac [нерегистровани]

Brat

Ovom covjeku treba dignuti spomenik. To tamo je sve gomila licemjera i materijalnih nakaza. To je od njih napravio holivud. Hvalim te Boze jos ima onih koji to smeju da im stresu u lice.

(уторак, 07. јан 2020, 21:08) - Nesa [нерегистровани]

Ah

Rat svih sa svima je sve blizi. Amerika ce platiti veliku cenu jer pociva na bezbrojnim lazima.