Шамар Холивуду који су сви прижељкивали: „Узмите своје награде и одј…“

Холивуд је у протекле две деценије постао неолиберално утврђење. Политичка коректност на стероидима постала је заштитни знак престонице седме уметности. Британски комичар Рики Џервејз се није много обазирао на све то, а његов говор на додели Златних глобуса изазвао је гнев филмске елите.

Џервејзови наступи на Златним глобусима постали су сами по себи спектакл. Холивуд је мислио да ће тако бити и овога пута. Мало изазовније шале, понека увреда, доста смеха и то је то.

Међутим, британски комичар је у свом монологу поставио тон који је одзвањао читаве вечери.

Сам против Холивуда, Џервејз је из свих топова „оплео" по филмској елити и никога није штедео.

Било је ту лакших доскочица на љубавни живот Леонарда Дикаприја и висину Мартина Скорсезеа, али је брзо прешао на лицемерје Холивуда, подсећајући гледаоце на далеко од савршених моралних навика холивудске филмске индустрије.

Помињући Bird Box, Џервејз је рекао да га остварење о људима који тврде да не виде одређене ствари подсећа на све оне који су радили са осрамоћеним продуцентом Хервијем Вајнстином, којем се суди за сексуално предаторство и силовања у Њујорку и Лос Анђелесу.

Када је његова опаска о томе да сумња да је осуђени педофил Џефри Епстин починио самоубиство наишла на бурно негодовање публике, комичар је само додао: „Ћутите, знам да је био ваш пријатељ, али ме баш брига.“

„Узмите своје награде и одј...“

И када се мислило да се приближава крај монолога и да ће Џервејз мало успорити, стигао је крешендо.

Серију Morning Show у продукцији „Епла“, Џервејз је искористио да истакне лицемерје неолиберала у Холивуду, који снимају остварења о људским вредностима и емоцијама, али им не смета да то раде за продуцентске куће експлоататорских корпорација.

„Сјајна драма о важности достојанства и чињења исправних ствари направљена од стране компаније која експлоатише раднике у Кини. Мислим, сви ви кажете да сте еманциповани и пробуђени, али компаније за које радите су ужасне. 'Епл', 'Амазон', 'Дизни'... Да ИСИС покрене свој канал, позвали бисте свог менаџера да вам нађе посао, зар не?“, рекао је британски комичар док је извршни директор „Епла“ Тим Кук седео у публици.

Џевејз није ту стао, већ је наставио још оштрије.

„Уколико освојите награду вечерас, немојте је користити као платформу за политички говор. Ви не знате ништа о стварном свету. Већина вас је провела мање у школи од Грете Тунберг. Ако победите, захвалите свом агенту, богу и одј...“, одбрусио је Џервејз.

Холивудско лицемерје

Иако је реакција публике била (разумљиво) млака, обични људи крај малих екрана вероватно су аплаудирали.

Људи којима је мука тога да им придике о важности смањења потрошње фосилних горива дају богаташи који крстаре светом у мегајахтама или лете у својим приватним авионима.

Људи којима је доста да им лекције о феминистичким принципима држе припадници индустрије која деценијама толерише сва могућа девијантна сексуална понашања.

Људи којима је преко главе тога да их за мањак политичке коректности прекоревају они који немају ни трунке моралних скрупула.

И на крају, људи којима је дозлогрдило да им елитисти, који искоришћавају друге и на етички дискутабилне начине зарађују новац, држе придике о томе како треба да размишљају и понашају се.

Џервејз је говорио у име свих оних којима је доста површних глупости и лицемерја.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво