Читај ми!

Кад копачка замени опанке - најпознатије песме народњака о фудбалу

Фудбалу и народној музици је заједничка масовност. Чини се да су свуда око вас и да хтели-не хтели не можете да их заобиђете. Постоје песме из фолк бранше које су се бавиле фудбалом на најразличитије начине.

Снежана Бабић Снеки - Ti saluto Italia

Маркетиншки пројекат промоције звезде у успону каква је била Снежана Бабић те 1990. године. Сингл издат за ПГП са чувеним омотом на ком је босонога Снеки на травнатом терену уз стативу и са „Пума" лоптом. Певачица висине класичног штопера је лепо изашла из зоне комфора и отпевала на италијанском преко фестивалско-приморског мелоса. Нема пренаглашених трилера, пазило се на манир и не звучи толико лоше колико спој Снеки, фудбала и Италије звучи одбојно.

Кеба - Химна спорту

Драган Којић је одавно познато ватрени навијач Црвене звезде, али се у овој песми окренуо ширем интересу, ширем јавном мњењу, прижељкујући да репрезентације тадашње СРЈ буду на врху света гдегод. Фудбалери нису успели, кошаркаши јесу.

Бобан Здравковић - Мараканa

Не може да се спомене турбо-фолк '90-их, a да се заобиђе Бобан Здравковић. Стадион који од пре неколико година званично зовемо „Рајко Митић" послужио је као метафора за Бобанове неостварене фудбалске снове. Лопту је заменио микрофоном, као и многе популарније његове колеге, и кренуо путем естраде. О каквом се великом таленту радило види се у споту. „Маказице", дриблинзи, жонглирање, и све то у тренерци. Oпуштено и рутински.

Гоци и Лазо - Пропали фудбалер

Можда је судбина Бобана Здравковића инспирисала ударни тандем крајишке музике да направи песму Пропали фудбалер. Посвећено свима онима којима су у дечачком периоду били обећани преласци у Звезду, Партизан, највећи локални или регионални клуб. Али, повреда. Предњи укрштени лигаменти најчешће. После посао, жена, деца, кафана,... Да су сви несуђени таленти остали здрави и доследни свом путу, наша земља би била вишеструки шампион Европе, а можда и света.

Машинка Лукић - Џајо Џајка

И сви ти пропали фудбалери, и тај Бобан Здравковић су хтели да су Џаја – Џаја чију слику Машинка Лукић држи испод јастука. Ето доказа да су фудбалери били пожељни од давнина, те да та појава није новотарија. Девојке из различитих слојева су уздисале за њима. Чак се у рефрену Драгану Џајићу даје надреално порекло, јер се слави „вила која га је родила“. Ах, како му одолети кад је „витак као јела, лаган као газела“.

Да не буде да само код нас има оваквих феноменана, постоје и стране песме које су дискутабилне. Издвојили смо и добре примере међу нашим и иностраним извођачима.

 

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара