Читај ми!

Плејлиста за Доху – Лавови, вака-вака, живот је томбола...

Док се 32 репрезентације у Катару боре за титулу најбоље на свету, изабрали смо (поново без Неде Украден, Илкета и осталих чланова жирија "Песме за Евровизију“) сада најбољих шест страних песама инспирисаних фудбалом и фудбалерима, које одлично могу да послуже као саундтрек сваког наредног мундијалског дана на програмима РТС-а.

1) Three Lions (It's Coming Home)

Ако би због нечега Енглези заслужили да освоје било које такмичење у фудбалу, онда је то ова песма, запаљивог рефрена, духовитог текста у којем се спомиње све најлепше и најгоре што је та репрезентација прошла (осим "Божије руке" што је нормално, не сме се у Бога дирати).

Божићна верзија дошла је пошто су Енглескиње постале европске првакиње ове године, а оригинал је написан за европско првенство у Енглеској 1996, од када се по питању успеха мушке репрезентације ове земље није много променило.

Слушати гласно, још боље певати. Обратите пажњу ко служи пиво у оригиналу из 1996. и ко свира гитару 2022.

2) The Cup of Life

Харизматични латино извођач Рики Мартин је крајем деведесетих експлодирао на светској поп сцени са песмом Livin' La Vida Loca.

Налик њој је и насловна песма Мундијала у Француској 1998. године La Copa de la Vida, односно на енглеском The Cup of life. Брзи ритам самбе, трубе и незаобилазно "Але, але" учиниле су ту песму великим хитом. 

3) The Time of Our Lives

Италија је 2006. године осим титуле светског шампиона добила и једну од најбољих песама посвећених догађају који сваке четврте године заустави време на месец дана.

Италијанска вокална група "Ил диво" и америчка РНБ певачица Тони Бракстон спојили су два помало неспојива жанра. Њихова сарадња донела је песму уз коју ћете након сваког финала Мундијала имати налет емоција као да се на четири године опраштате са вољеном особом, а не спортским такмичењем.

Назив "Време наших живота" оправдано је у потпуности јер је сваки Мундијал ново, непоновљиво искуство, како за такмичаре, тако и за навијаче широм света. 

4) La Vida Tombola

Као и све велике ствари у животу, песма La Vida Tombola уопште се не слуша и не пева тако. И то је њена највећа вредност. Прављена је да се певуши док пикаш лопту у прашњавој, пустој улици у касно лето, било где на свету.

Прича каже да су се Дијего Марадона, Ману Чао и Емир Кустурица срели у Напуљу, због документарног филма Maradona by Kusturica (2008). Музику за филм је направио Ману Чао.

Српски редитељ је желео да Чао пева песму "Свети Марадона" Чаовог претходног бенда Мано негра. Француски музичар шпанског порекла одлучио је да направи нову песму - "Живот је томбола".

Друга највећа вредност песме су сензибилитети тројице мајстора испреплетани у сцени на крају Кустуричиног филма. Док Ману Чао пева и свира песму посвећену Марадони ослоњен једном ногом на зид прилази му Ел Пибе и слуша. Његове очи се не виде, али Кустуричина камера лови израз доњег дела лица.

И онај Марадонин осмех кад не знаш да ли плаче или се смеје.

5) Wavin' Flag + Waka Waka

Прво Светско првенство на афричком континенту 2010. године подарило је навијачима две нумере којих се многи и дан-данас носталгично сећају. Шире живописност, вибрантност, слободу и надахнуће "црног континента".

Waving flag је слободарска химна коју је снимио релативно анонимни сомалијско-канадски извођач Кејнан. Увод са јуришничким бубњевима и навијачко-хорским певањем сврстава ову песму међу најпорепознатљивије у категорији фудбалских. Снажна порука у тексту омогућава да се за њу вежу и они који не прате фудбал.

Шакира је синоним за Светско првенство, Колумбијка је једини извођач који је три пута заредом наступао на отварању Мундијала. Афрички ритмови су без проблема легли њеним куковима. Waka Waka (This Time for Africa) је комплетан пакет - и плесни ритам, и кореографија, и спот, и заразне речи које готово нико не зна шта значе, али улазе у уши.

6) Ramenez la coupe а la maison

Песма подршке репрезентацији Француске Ramenez la coupe а la maison, што у преводу значи "Вратите пехар кући" брзо је освојила срца фудбалских сладокусаца.

Иако није званична химна Светског првенства у Русији, на неки начин постала је синоним за овај турнир.

Аутор песме је француски хип-хоп извођач Вежедрим, а песма живахног ритма и риме која лако улази у уши брзо се шири и окупира мозак.

Немојте се изненадити ако после неког времена слушања ове нумере, прожете аутотјуном,  научите напамет тим Француске. Песма не обилује квалитетним текстом, али има нешто што ће вам ставити осмех на лице, а имена фудбалера међу усне.

Листу најбољих шест домаћих (не навијачких) песама инспирисаних фудбалом и фудбалерима погледајте и послушајте ОВДЕ.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво