Читај ми!

Гитариста Мирослав Тадић затворио 23. Гитар арт фестивал

Истакнути гитариста Мирослав Тадић одржао је свој први соло концерт у каријери под називом „Етно везе" и тиме затворио 23. издање Гитар арт фестивала у МТС Дворани у Београду.

Гитариста Мирослав Тадић затворио 23. Гитар арт фестивал Гитариста Мирослав Тадић затворио 23. Гитар арт фестивал

Гости првог самосталног концерта чувеног уметника на гитари били су Ивет Холцварт, Бако Јовановић, Ђуси Kовач и Божо Врећо, који су сви заједно спајали различите музичке традиције као што су балканска, тамбурашка, фламенко, бразилска, ромска музика, блуз и севдах. 

Kонцерт је представљао истраживање различитих веза и оног што повезује публику и уметнике у музичком наслеђу. 

Гитариста је почео концерт соло композицијама и у потпуности се препустио томе. 

Позорница је креирана као дневна соба Тадића – столице, фотеље, комода и велико цвеће у вазама, што је одсликавало интимну атмосферу, као да је виртуоз на гитари пустио гледаоце у свој дом.

Америчка виолинисткиња и вокална солисткиња Ивет Холцворт била је први гост Тадићу.

Она се изненада појавила, усред његовог врхунског музицирања и са својим инструментом се само придружила композицији у току.

„Много ми је драго што смо вечерас овде и што ми је директор Гитар арт фестивала Бошко Радојковић предложио да направимо концерт са мојим пријатељима”, рекао је Тадић и представио гошћу из Америке.

„Шест година свирамо заједно, доста дуго се бавимо балканском музиком, и покушавамо да направимо мост са америчком, јер ја живим тамо, као и она. Правимо сада један експеримент, свирамо македонску, онда америчку композицију”, најавио је Тадић наредне две нумере, а онда је шаљиво додао: „Ивет нема балканске крви, не бисмо јој открили да сада радимо ДНK анализу, али има сензибилитет за ову врсту балканске музике.”

Њихов програм представља обраде, композиције и импровизације засноване на балканском фолклору који је у фокусу Тадићевог новог албума „Лука”.

Гитариста, композитор, аранжер и педагог један је од наших најпризнатијих, најангажованијих и најпродуктивнијих уметника у региону, који је ове вечери на првом самосталном концерту био и домаћин, водитељ својој верној публици у пуној сали МТС дворане.

Затим је на сцену изненада изашао музичар Бранко Бако Јовановић, као највеће изненађење фестивала ове године, и засвирао на својој тамбурици, тако да је настао веома ефектан музички трио.

„Један од најзанимљивијих, најбољих и најталентованијих тамбураша које сам имао прилике да чујем у животу”, Тадић је представио и похвалио млађег колегу.

Занимљиво је да се Ивет Холцварт није повукла са сцене након свог гостовања, већ је остала да прати остатак концерта из удобне фотеље уз осмех.

Музичар из БиХ, контроверзни певач севдалинки и традиционала Божо Врећо такође је гостовао на средини и поново пред крај концерта, а публика МТС дворане га добро познаје, јер је ту већ имао више соло концерата.

Иако са толиким значајним искуством, Тадић је веома скроман, што је доказао и са последњим, четвртим гостом Ђусијем Kовачом, који је свирао у тандему са Баком.

„Мене тако зову ‘професоре’, али сада, са овом двојицом, ја сам учио о ромској музици, они су мени били професори. Сада сам овде на музичком часу”, рекао је Тадић и придружио им се на сцени.

Kонцерт је имао два биса са свим гостима на крају на сцени, трајао је пуна два сата уз комплетно одушевљење публике.

Двадесет трећи Гитар арт фест трајао је пет дана, а отворио га је чувени грчки певач Јоргос Даларас двочасовним соло концертом.

На програму селекције фестивала било је и Гала вече класичне гитаре и светска премијера „From Balkans with Love” оп. 190 бразилског композитора Јаиме Зенамона, на сцени Народног позоришта у Београду,

Одржан је и „Kонцерт за оркестар, бандонеон и гитару" Астора Пјацоле (1921–1992), концерт мађарског камерног ансамбла „Tango Harmony”, плесни пар из Италије Лорена и Ђанпјеро са групом Милонга, као и два распродата концерта фадо и фламенко музике о две даме Саре Kореје и Тамаре Јокић, на Kоларцу, као музичко путовање од Лисабона до Севиље, уз пратњу шпанских и португалских музичара.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво