Читај ми!

Кели Кларксон и Снуп Дог водитељи прве „Песме Америке“

Прво издање „Песме Америке“, америчке верзије „Песме Евровизије“, одржаће се од 21. марта до 9. маја, а током синоћног Супербоула објављено је да ће водитељи такмичења бити познати репер Снуп Дог и певачица Кели Кларксон.

Дуго очекивана и више пута најављивана „Песма Америке“ почиње 21. марта, а током синоћног спектакуларног Супербоула, америчка ТВ мрежа Ен-Би-Си приказала је рекламу у којој су као водитељи такмичења најављени Снуп Дог и Кели Кларксон.

Првобитно је било планирано да „Песма Америке“ почне након завршетка Зимских олимпијских игара, 21. фебруара, али је одлучено да се старт новог такмичења помери за месец дана, а финале је планирано за 9. мај, дан уочи првог полуфинала „Песме Евровизије“.

Концепт такмичења се у одређеној мери разликује од „Песме Евровизије“. Такмичиће се представници свих 50 америчких савезних држава, али и пет америчких територија и главног града Вашингтона.

Представници ће изводити нове, оригиналне песме и на тај начин представити савезну државу или територију с које долазе.

Такмичари ће, да би наступили у полуфиналима, морати да прођу квалификационе рунде. Песме које освоје довољан број гласова у полуфиналима учествоваће у великом финалу у којем ће гледаоци и стручни жири одабрати најбољег представника.

Тим који ће реализовати такмичење предводи Кристер Бјоркман, дугогодишњи продуцент „Песме Евровизије“ и шведског такмичења „Мелодифестивалена“.

„Велика је привилегија да добијем шансу да искористим све што знам о такмичењу да бих га изградио из почетка и да га донесем публици која не зна ништа о Евросонгу“, раније је рекао Бјоркман.

Хоће ли се Американци такмичити на „Песми Евровизије“? 

Први пут је „Песма Америке“ најављена уочи „Евросонга“ у Атини 2006, када је објављено да је америчка телевизија Ен-Би-Си обезбедила права за америчку верзију такмичења, али је све остало само на најави.

Доскорашњи супервизор „Песме Евровизије“ Јон Ола Санд рекао је да ће, у зависности од тога како се најављено такмичење „Песма Америке" буде развијало, Европска радиодифузна унија (ЕБУ) одлучити могу ли Сједињене Државе да учествују на „Евросонгу“.

У правилима такмичења стоји да, осим активних чланова ЕБУ-а, међу којима је и Радио-телевизија Србије, на „Песми Евровизије“, уз посебну позивницу организатора, могу да учествују и придружени чланови ове организације.

На тај начин се од 2015. такмичи Аустралија и та земља једини је придружени члан који добија позивницу за учешће на „Евросонгу“, а Сједињене Државе имају три телевизије које су придружени чланови ЕБУ-а, па би било која од њих могла да добије позивницу за неко од наредних такмичења за најбољу песму Европе.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара