Читај ми!

Песма Америке почиње следеће године – могу ли Американци до Евросонга

Дуго најављивана америчка верзија „Песме Евровизије“ биће организована следеће године, саопштила је Европска радиодифузна унија. Права за емитовање „Песме Америке“ обезбедила је америчка телевизијска мрежа Ен-Би-Си.

На „Песми Америке“ ће се, слично евровизијском фестивалу, такмичити представници свих 50 америчких савезних држава, али и пет америчких територија и главног града Вашингтона.

Представници ће изводити нове, оригиналне песме и на тај начин представити савезну државу из које долазе. 

Такмичење ће имати другачији формат од „Песме Евровизије“ – да би наступили у полуфиналима, такмичари ће морати да прођу квалификационе рунде.

Песме које освоје довољан број гласова у полуфиналима учествоваће у великом финалу у којем ће гледаоци и стручни жири одабрати најбољег представника.

Извршни супервизор „Песме Евровизије“ Мартин Естердал није могао да сакрије узбуђење због одржавања америчке верзије такмичења.

„Песма Евровизије већ 65 година повезује људе. Као власници овог веома успешног формата, видели смо како је такмичење пронашло своје место у срцима милиона људи широм Европе и света", казао је Естердал.

Џени Грум из Ен-Би-Сија, који ће преносити такмичење, објаснила је да „Песма Америке“ обједињује такмичарски дух навијања за свој тим са незаборавним наступима који ће упутити гледаоце у различите музичке културе које сачињавају Америку.

"Узбуђени смо што ћемо представити универзалну моћ музике током спектакуларног вишенедељног музичког догађаја", навела је Џени Грум.

Саопштено је да ће заинтересовани уметници ускоро моћи да се пријаве за учешће.

Могу ли Американци до „Евросонга“ 

Први пут је „Песма Америке“ најављена уочи „Евросонга“ у Атини 2006, када је објављено да је управо америчка телевизија Ен-Би-Си обезбедила права за америчку верзију такмичења, али је све остало само на најави.

Доскорашњи супервизор „Песме Евровизије“ Јон Ола Санд је рекао да ће, у зависности од тога како се најављено такмичење „Песма Америке" буде развијало, Европска радиодифузна унија (ЕБУ) одлучити могу ли Сједињене Државе да учествују на „Евросонгу“.

Учешће Америке на „Песми Евровизије“ се сада званично не спомиње, али у правилима такмичења стоји да, осим активних чланова ЕБУ-а, међу којима је и Радио-телевизија Србије, на „Песми Евровизије“, уз посебну позивницу организатора, могу да учествују и придружени чланови ове организације.

На тај начин се од 2015. такмичи Аустралија и та земља једини је придружени члан који добија позивницу за учешће на „Евросонгу“, а Ен-Би-Си је придружени члан ЕБУ-а, па би могло да се догоди да добије позивницу за неко од наредних такмичења за најбољу песму Европе.