Читај ми!

Бенд "Two coins from Mercury" из Србобрана, победник јубиларног БАРФ-а

На управо завршеном десетом издању београдског ауторског рок фестивала БАРФ прво место освојили су "Two coins from Mercury", друго „Контра комитет“, а трећи је бенд "Ascent". У ревијалном делу програма финала наступили су "Underforce", „Рампа“, претходни победници БАРФ-а, као и група „Драм“.

Удружење рок музичара Србије (УРМУС) организатор је Београдског ауторског рок фестивала БАРФ, који има циљ да афирмише ауторску музику, да представи ширем аудиторијуму нове музичке групе, као и да допринесе њиховој видљивости и унапређењу позиција на музичкој сцени.

УРМУС је у сарадњи са пријатељима и партнерима БАРФ-а и овога пута уложио изузетан труд да финале јубиларног издања манифестације која слави нове наде, буде врхунски организовано, програмски спектакуларно и на велику радост и задовољство публике, представника медија, као и рок музичара свих генерација.

Посетиоци финала фестивала, имали су прилику да уживају у фантастичној свирци такмичарских и ревијалних бендова.

За награде фестивала БАРФ ове године се надметало 50 пријављених бендова из целе Србије, од којих је осам наступило у финалу.

Сви бендови, аутори су се на конкурс за БАРФ 10 пријављивали са по три ауторске песме, које нису претходно објављене на неком од носача звука или као дигитално издање. 

У сали Американа београдског Дома омадине, пред публику и жири изашли су у недељу увече и показали своје стваралаштво, таленат и виртуозност рок бендови: „Зимбабвеански завод за заштиту зверова“ (Београд), „Фрактал“, (Крагујевац), „Контра комитет“ (Шабац), „Асценд“ (Београд, Аранђеловац), „IV дан“ (Београд), Иван Кићановић (Београд), "Bol & Dee" (Београд) и "Two coins from Mercury" из Србобрана. 

Бендови показали да панк није мртав 

Финално вече београдског фестивала ауторске рок музике, почело је на најлепши начин: жестоком свирком ваљевског рок бенда "Underforce". Најмлађи ауторски рок бенд у нашем региону, извели су неколико својих песама са деби албума „Против времена“, који је овог пролећа објавио ПГП РТС. 

Први такмичарски бенд који је наступио био је „IV дан“, који су све одушевили одличном свирком и сјајним вокалом, а потом је на бину изашао још један београдски састав "Bol & Dee".

Наступом и атрактивним сценским изгледом, бенд "Two coins from Mercury" показали су велику дозу озбиљности, што су потом употпунили и звучно.

„Старе муштерије“ фестивала, веома оригиналан бенд (чији је назив ноћна мора водитељке фестивала) – „Зимбабвеански завод за заштиту зверова“, имали су такође упечатљив наступ, испраћен овацијама публике, али им је овог пута, награда публике  измакла за само један глас.

Група „Контра комитет“ је свима показали да панк није мртав, као и да им не недостаје младалачког жара иако се убрајају међу старије учеснике БАРФ-а. Кантаутор Иван Кићановић је сигурно будућност наше сцене, а похваљен је и сјајан бенд са којим је делио бину.

Крагујевац нас је навикао на сјајне бендове који долазе из овог града а синоћ је ову репутацију оправдао бенд „Фрактал“. Искусна свирка, која је испратила фантастичан вокал певачице. На крају такмичарског дела програма, наступио је млади бенд "Ascent", можда и најпријатније изненађење фестивала, што је публика касније и потврдила својим гласовима. 

Како је гласао жири 

О најбољима од најбољих на овогодишњем БАРФ-у, одлучивали су жири и публика. 

Жири, у саставу: Маја Цветковић ("E Play"), Јадранка Јанковић (рок новинарка и музичка уредница у РБ202) и Родољуб Стојановић (Multimedia music), једногласно је одлучио да прво место припадне бенду из Србобрана "Two coins from Mercury". Другу награду доделили су групи „Контра комитет“ из Шапца.

Победнички бенд из Србобрана је, осим престижне фестивалске титуле, освојио и новчану награду (60.000 динара, додељује СОКОЈ), шансу да сниме дигитални сингл за ПГП РТС и наступ у полуфиналу предстојећег, 6. „Бунт рок фестивала“ РТС- а.

Вицешампионима десетог БАРФ-а (Контра комитет), припала је новчана награда (50.000 динара, додељује Организација права интерпретатора) и обезбеђен наступ на предстојећем „Арсенал фесту“ 2022. у Крагујевцу. 

Како је гласала публика 

Публика десетог БАРФ-а одлучивала је о бенду који ће освојити треће место фестивала.

Највише гласова публике освојила је група "Аscent" чији су чланови из Београда и Аранђеловца.

Осим титуле трећепласираних на БАРФ-у, награда (додељују је УРМУС, ОФПС и музички студио Машина 23) је снимање сингла, као и директан пласман и учешће на „Зајечарској гитаријади“ 2022.године. 

Сви финалисти БАРФ-а добиће на поклон аудио/видео снимак са финала, а бубњарима свих бендова поклоњен је по комплет "Stunner" палица. 

Пре проглашења освајача највиших награда десетог БАРФ-а, у ревијалном делу су наступили победници претходног издања фестивала – група „Рампа“ из Панчева.

На бину сале Американа, потом, изашла је и група „Драм“, у статусу специјалних гостију програма финала.

Освајачи награде Задужбине „Милан Младеновић“ (2020) и годишњег признања „Годум – Нове наде“ (2021) Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије су, уз неколико нумера са свог деби албума Нећемо променити свет (ПГП РТС 2019), извели и нове песме, које ће се наћи на идућем студијском албуму. Албум ће, такође, објавити за највећу и најстарију дискографску кућу на Балкану, ПГП РТС.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво