Читај ми!

Нетфликс против куће Виндзора

Прве три епизоде документарног филма о разлозима за Мегзит, ујединиле Британију против Сасексових.

„Нетфликсова“ документарна серија о „љубавној причи принца Харија и Меган Маркл“ оправдала је уложених сто милиона долара, барем када је реч о публицитету и трендовима на друштвеним мрежама.

Но, потребно је бацити само летимичан поглед на садржај реакција, па да се финансијери Сасексових запитају да ли је ова инвестиција дугорочно исплатива?

Наиме, „Нетфликсу“ је успела до јуче немогућа мисија – да уједини грађане, политичаре и аристократију свих политичких, верских и расних боја.

Реакције се у најкраћем могу свести на оцену да прве три епизоде серије нису документарни филм, већ ријалити шоу.

У ударном Би-Би-Сијевом програму Question Time (Време за питање), британски министар за рад Гај Оперман оцењује да је реч о „изузетно проблематичном пару“ и „понашању за жаљење“.

Позива грађане да не гледају остале три епизоде серије.

„Они су потпуно нерелевантни за ову земљу, њен напредак и краљевску породицу, коју, верујем, сви поштујемо. Не мислим да ово има значајног утицаја на краљевску породицу. Ја серију свакако нећу гледати и позивам људе да бојкотују 'Нетфликс' и фокусирају се на теме, које стварно нешто значе“, сматра Оперман.

У истом програму, посланик из Сасекса Тим Лотон придружио се позивима да краљ Чарлс Трећи одузме принцу Харију и његовој супрузи истоимене титуле.

„Стидим се што овај пар, који нас срамоти, носи име наше велике грофовије“, каже Лотон.

Посланик Конзервативне странке Боб Сили иде и корак даље, те сматра да не треба гурати краља Чарлса Трећег у окршај са сином, већ да парламент треба пару да одузме титуле законом по хитном поступку.

Сили сматра да све што треба законски урадити јесте да се изгласа амандман на Закон о лишавању из 1917. године, којим су титуле одузете свим члановима краљевске породице, који су подржавали Немачку у Првом светском рату.

„Ово је политичко питање. Осим што вуче своју породицу кроз блато и монетизује сопствену беду за јавну потрошњу, принц Хари напада важне институције ове земље“, одлучан је Сили.

Напад на краљицу Елизабету Другу

Овог посланика, али и већину политичара, највише узнемирује оцена из „Нетфликсове“ серије да је Комонвелт, иначе животни пројекат краљице Елизабете Друге, ништа друго него „Царство 2.0.“

Лабуристичка посланица Рејчел Маскел већ је поднела нацрт закона, којим се монарху дају нова овлашћења за одузимање титула. Алтернативно предлаже да се иста овлашћења дају неком од парламентарних комитета.

Тврди да су и пре документарне серије, грађани њене изборне јединице тражили да се Сасекси лише титуле.

Десничарски Дејли телеграф оцењује да је серија „директан ударац“ на Комонвелт као највећу краљичину заоставштину.

Лист цитира неименоване изворе из краљевске породице, који фразу „Царство 2.0“ описују као „тешку увреду“ и „ужасавајућу и фактографски нетачну“ оцену.

Такође десничарски Дејли експрес подсећа да је сама краљица дала пару дужност да буду њени амбасадори широм Комонвелта, те да се оваквим изјавама подрива њен рад.

Штампа узвраћа ударац

Штампа, чије понашање према Меган Маркл, серија критикује, узвраћа ударац свом снагом.

Уреднички коментари свих медија, описују серију као „нарцисистичку“ и „прилично калифорнијски начин да се искаже неслагање“.

Фактографску нетачност бројних изјава Харија и Меган Маркл брижљиво доказује Би-Би-Си, али се оглашавају и појединци попут личног кувара принцезе Дајане или полусестре Меган Маркл, Саманте.

Бројни коментатори указују на негодовање на лицу принца Харија док Меган Маркл карикира традиционалан наклон краљици.

У једином коментару, који донекле показује разумевање за принца Харија, Сара Вајн у Дејли телеграфу оцењује да је циљ серије да нас увери да је љубав Сасексових велика и да то оправдава све рушилачке и инаџијске поступке.

Ауторка оцењује да једино што није обмана и спин јесте Харијева љубав према Меган, коју „гледа раширених очију као радосно штене“.

Тиме се, тврди она, све своди на Харијев психолошки профил „изузетно оштећеног човека, који носи ожиљке из детињства и недвосмислене трауме због смрти мајке“, те закључује да је тај део приче истинит и чини да она осећа нешто за одбеглог принца.

Зауставите краљевски циркус

Са друге стране, Дејли мирор гневно позива да се „заустави краљевски циркус“ док грађани бирају да ли ће јести или ће се грејати.

Осим позивања на „изворе из Палате“, који говоре о „бесу принца Вилијама“ или „погођености краља Чарлса“, очекивано нема никаквих званичних реаговања куће Виндзора.

Из прес службе Бакингемске палате једино је наговештено да прави „отров“ тек стиже у облику преостале три епизоде „Нетфликсове“ серије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво