Читај ми!

Србија, Храм и бадњак у Божићном специјалу Националне географије

У септембру смо у премијерној епизоди документарног серијала „Европа одозго" на каналу Национална географија, гледали Србију из перспективе из које је до сада никада није приказана. А у недељу, уз многобројне кадрове најлепших локација Европе сниманих из птичје перспективе, емитује се „Божићни специjал", где ће Србија још једном бити приказана кроз ексклузивне кадрове из храма Светог Саве и паљења бадњака.

Европа одозго: Божићни специјал - Србију ће још једном учинити делом света, а наши обичаји и лепоте наше земље, захваљујући емисији канала Национална географија поново ће обићи целу планету.

Осим прелепе енглеске ривијере, изузетног логистичког подухвата разношења поште Деда Мраза, чудесне параде чудовишта, ватромета у Алпима и праћења крда ирваса у Финској, гледаоци ће осим храма Светог Саве, видети и паљење бадњака.

„Продукцији серијала је било веома занимљиво пре свега то што се Божић у нашој земљи обележава седмог јануара, касније у односу на већину земаља. Претпостављам да је то било доста егзотично продуцентима кда су дошли у нашу земљу и када су видели паљење бадњака испред Храма Светог Саве, као и сам храм који је један од највећих православних светиња на Балкану као и у свету", рекао је у Јутарњем програму Никола Дражовић из Националне географије за Србију.

Додаје да је све то био повод поновног „надлетања над нашом земљом", и снимања дроном.

Дрон-оператер Драган Глишовић каже да му је била част што је дроном успео да направи кадрове самог Храма одозго али и изнутра, што је посебно искуство.

„Ми смо два дана снимали причу о Храму. Први дан смо снимали само Храм, а другог дана смо снимали паљење бадњака где се окупило доста људи и било је врло интересантно све то ухватити", прича Глишовић.

Каже да су се током снимања потрудили да све сегменте и детаље што боље обухвате и представе. Најризичнији део је, према његовим речима, било снимање дроном око лустера у централном делу Храма, који је тежак око седам тона.

Радило се са више дронова међу којима је онај филмски тежине око шест килограма. „Ту нема страха већ опрезности и одговорности према послу и локацији на којој се налазимо, али смо на крају све успели", истиче Глишовић.

Снимљено је много материјала од чега део није искоришћен.

„Неких шест, седам минута ће бити приказано у Божићном специјалу, ту је и разговор са протођаконом Храма Светог Саве Младеном Ковачевићем који је са своје стране дочарао важност Божића", објаснио је Дражовић.

Током Бадњег дана, било је потешкоћа због јаког ветра и кише. „Мислили смо да ће снимање да пропадне, међутим, пред само паљење бадњака - све је стало. Стала је киша, стао је ветар и имали смо среће", додаје Глишовић.

Дражевић подсећа да је у септембру на Националној географији приказан Голубац, и да су из централе и овог пута задовољни материјалом из Србије.

У Божићном специјалу ће бити представљене скоро све европске земље сатемом обележавања Божића на различите начине.

Специјал ће бити приказан у више од 120 земаља истовремено. Емитује се 11. децембра од 21 сат на каналу Националне географије.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво