Читај ми!

Шта је све стало у живот шпијунке Вере који је трајао 25 година

Филм „Вера“ редитеља Недељка Ковачића са Јованом Стојиљковић у насловној улози је у нашим биоскопима. Инспирисан је истинитом причом о Вери Пешић, шпијунки током Другог светског рата. Након филма следеће године за гледаоце РТС-а стиже и серија „Вера“.

Била је интелигентна и храбра, одлучна и виспрена, волела је плес и биоскоп, па је прижељкивала да јој и живот личи на филм. И јесте. Данас, 78 година након њене смрти, филм о њеном животу је на редовном биоскопском репертоару.

Шта је определило лесковачку лепотицу, како су је звали, да се у Београду упусти у свет шпијунаже и постане четворструки тајни агент Пешић, Вера Пешић, открива нам филм Вера, чија се радња дешава пред и у току Другог светског рата.

„Главна јунакиња нам је помогла да кроз њену психологију, а она гледа пре свега да спасе своју кожу, да прикажемо сав тај галиматијас ликова и интереса. Нисмо хтели да идемо на прву лопту да она буде шпијунка која манипулише својим изгледом, сексепилом него смо се баш трудили да створимо слојевит женски лик који је виспрен и који има карактер“, објашњава Кристина Ђуковић, косценаристкиња филма.

Вера Пешић била је тајни агент у мушком шпијунском свету, али и необична и ван калупа жена у патријархалном балканском свету. Постала је сарадник врха немачке, француске и енглеске обавештајне службе.

Од шпијунске до љубавне приче 

Све слојеве узбудљиве Верине личности у филму у коме су ретки кадрови без ње, маестрално дочарава Јована Стоиљковић.

„Сад то више није само моја Вера. Она је имала ту социјалну интелигенцију, посебно у то време – мрачно, подељено пред Други светски рат. Имамо, после дужег времена, прилику да гледамо један женски филм, из визуре једне жене. Оно што је важно за све је да је она постојала, да је филм заснован на историјским чињеницама и мени је увек узбудљиво да гледам такве филмове“, истакла је глумица. 

Ништа мање узбудљива од шпијунске је и прича о Верином пореклу, о тајнама које са тим у вези чува њена мајка Анђа коју тумачи Анита Манчић. Али и љубавна прича у немогућим околностима, која се догодила између Вере и немачког тајног агента Карла Крауса кога игра Петар Зекавица.

У осталим улогама опасних, моћних мушкараца који су део Вериног шпијунског и интимног живота су: Никола Којо, Небојша Дугалић, Вук Костић, Бојан Жировић, Тихомир Станић.

Проверите у биоскопу шта је све стало у живот Вере Пешић који је трајао само 25 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво