Читај ми!

ТВ серија „Светски" на фестивалима у Лос Анђелесу и Шенџену

Документарна ТВ серија „Светски“ одабрана је у оштрој међународној конкуренцији у званичну селекцију фестивала "Raw Science 2022" у Лос Анђелесу и "China Dragon Awards" у Шенџену.

Документарна телевизијска серија „Светски" (10 епизода од по 30 минута) је наставак серијала оригиналног концепта „Одлив мозгова", која се бави успешним личностима нове српске дијаспоре и промовише циркулацију знања. Свој међународни пут доживљава великом чашћу да буде уврштена у званичну селекцију два престижна међународна фестивала "Raw Science 2022" и "China Dragon Awards 2022".

Десет епизода ТВ серије „Светски" у продукцији „Шта хоћеш" на мале екране је довело девет међународно признатих научника различитих генерација пореклом из Србије, који живе и раде у иностранству. Они нам у полусатним документарним филмовима доносе своја научна достигнућа, преносе ток савремене науке, описујући сликовито у паралелном току радње своје животне путеве поредећи сцене на којима су деловали.

Серија која је снимана у ексклузивним просторима института, универзитета, факултета, кабинета, лабораторија, студија, галерија и улица градови Европе и света доноси атмосферу успеха и оптимизма наших људи, жеље да се стечено знање, откриће и искуство пренесе српској јавности.

На фестивалу у Лос Анђелесу где се траже најбоље научне филмске приче, а пријави неколико хиљада таквих, изабрана је наша ТВ серија "Светски". Говори о девет научника различитих генерација пореклом из Србије, који живе и раде у иностранству. Снимало се у лабораторијама, институтима, галеријама, на факултетима и улицама широм света. Аутора и редитеља Растка Шејића посебно радује што се прича о оптимизму и успеху наших људи, разуме и на другим крајевима света.

 

„То је доказ да смо успели да достигнемо одређени естетски и професионални ниво конкурентности, а мислим да је пре свега резултат тога да смо се бавили једном од најболнијих тема, отворили још серијом одлив мозгова, одливом мозгова, али и да смо имали срећу да причамо са збиља звездама светске научне сцене. Људима који су одавде отишли и направили невероватне каријере и невероватне успехе и открића",рекао је Растко Шејић, редитељ серије.

Тема о "Одливу мозгова" рана је нашег друштва, али важна, како каже, посебно када је мала продукција победила конкуренцију филмова и серија са безграничним буџетима.

ТВ серија "Светски" емитована је на специјализованом каналу РТС Наука, и то у 22 епизоде, кратке форме "Светски лекције". Јавна додела награда је 11. новембра на "Raw science 2022" у Лос Андјелесу а 6 дана касније "China dragon awards 2022" у Шенџену у Кини.

У циљу повећања циркулације знања, као основе за формирање постиндустријског друштва и економије, које је зацртано у стратешким документима наше државе, јавности су представљене значајне личности светског гласа: математичар Стево Тодорчевић, квантни физичар Часлав Брукнер, слободна уметница Ирина Kарамарковић, рибљи ветеринар Душан Палић, информатичарка Ања Шишарица, виолиниста Станко Мадић, математичар и еволуциони биолог Душан Мишевић, сликар Миленко Стевновић, маринска геофизичарка Милена Марјановић.

ТВ серија „Светски" коју је Удружење „Шта хоћеш" произвело ексклузивно за јавни сервис Радио-телевизију Србије захваљујући одлуци уредништва да овај пројекат подржи на јавном конкурсу, до сада је емитована неколико пута на специјализованом каналу РТС Наука, а премијерно емитовање је започело у новембру 2020. године. Kао резултат рада на серији „Светски" јавном сервису је поклоњено 22 епизоде ТВ серије кратке форме „Светски лекције".

Фестивал "Raw Scinece" постоји већ седам година са седиштем Лос Анђелесу, САД, а на фестивал се годишње пријави преко 2.000 професионалних дела. Мисија фестивала је хуманизација науке са циљем да обезбеди да стручњаци, који мишљење заснивају на чињеницама, остану на челу популарне културе, тако што ће славити најбоље научне филмске приче на свету.

Одаје почаст лучама у области науке, технологије и медија, показујући најбоље филмове на ту тему са целе планете. Његово оснивање подржала је Национална академија наука и "Science and Entertainment Exchange".

ТВ серија „Светски" одабрана је у званичној конкуренцији у сегменту „Professional Series Documentary". Иако је првобитно предвиђено да се фестивал због пандемије ковид 19 одвија онлајн, одлучено је да ће се јавна додела награда одиграти 11. новембра 2022. у Лос Анђелесу.

У оквиру фестивала биће приказана епизода - кратки документарни филм „Светски: Душан Мишевић".

Kинеска међународна конференција продуцената научно-обазовног филмског програма (China International Conference of Science and Education Producers CICSEP) основана је 2000. године, а њен домаћин је Kинеско удружење научних филмова и видеа (China Science Film and Video Association - CSFVA) са седиштем у Пекингу.

Циљ конференције је да унапреди производњу и развој научних и научно-образовних програма, CICSEP је интегративни догађај који укључује међународне награде у категоријама ("China Dragon Awards"), некомерцијалне пројекције, професионалне форуме, мастер класе и тржишне активности. "China Dragon Awards" је саставни део CICSEP-а и награђује изванредне филмове и телевизијске програме за јавно образовање на тему науке и технологије из целог света.

На конференцији и фестивалу традиционално учествују највеће светске филмске продукције и ТВ куће. CICSEP је по тринаести пут заказан за 17. и 18. новембар 2022. године у граду Шенџен у Kини. Планирано је да се истовремено одржи и церемонија доделе "China Dragon Awards".

ТВ серија „Светски" одабрана је у категорији Science Documentaries, а у оквиру конференције биће приказан кратки документарни филм „Светски: Душан Мишевић".

Аутор оригиналног концепта и редитељ серије Растко Шејић егзалтиран је успехом серије: „Пуно ми је срце јер смо као мала продукција успели да досегнемо до тако високих професионалних и естетских стандарда да уђемо у конкуренцију међу хиљадама филмова и серија са бесконачним буџетима и машинеријама. Смешна је чињеница да је епизода о Душану Мишевићу једина на енглески преведена и титлована епизода серијала и то само захваљујући ентузијазму чланова екипе, не и разумевању институција.

Идеја да се посети Шенџен или Лос Анђелес и присуствује фестивалима је на жалост далеко од стварности. Но, тема је лично и генерацијски важна, па се то ваљда види на свим крајевима света - идеја и душа. Још од 2018. смо на посебан начин отворили тему Одлива мозгова које је болна рана нашег друштва, и надам се утицали на јавни дискурс. Била је част разговарати и сарађивати са нашим сјајним научницима и уметницима који су успели у свету, и надам се да ће се ти разговори наставити".

Погледајте све епизоде првобитне серије „Одлив мозгова" произведене 2018. године.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво