Читај ми!

Документарни филм „Где си, Адаме“ – прилика да видимо свакодневицу светогорских монаха

Филмску публику 6. октобра очекује премијера филма „Где си, Адаме?“. Филм приказује повучен монашки живот пун аутентичних ликова и свакодневних светаца, који излазе на екран испод омота наших овоземаљских приоритета. Више детаља о филму за РТС открива Катарина Дамиан.

Документарни филм „Где си, Адаме“ – прилика да видимо свакодневицу светогорских монаха Документарни филм „Где си, Адаме“ – прилика да видимо свакодневицу светогорских монаха

Документарни филм Где си, Адаме?, који ће се уз благослов Патријарха Порфирија наћи пред нашом публиком, сниман је четири године. Реч је о фасцинантном извештају о потпуно неупоредивом начину живота унутар напредне монашке заједнице усред 21 века.

„Аутор филма је украјински продуцент, ђакон Александар Плиска, који је заједно са редитељем Александром Запорошенком снимио филм. Плиска је у ствари током свог боравка, током читаве деценије у светогорском манастиру Дохијар, дошао на идеју да живећи раме уз раме са тим монасима, радећи са њима, да треба да сними филм“, објашњава Катарина Дамиан.

Ово је јединствена прилика да публика види тај монашки начин живота. Монаси пред камерама износе и своју тугу и своју срећу, кајање, радост, додаје гошћа Јутарњег програма.

Запорошенко каже да када је почео да снима, да је схватио да то нису људи који ходају по води или лебде изнад земље. То су људи од крви и меса који воде један испоснички живот, повучен монашки живот посвећен богу.

Главни јунак филма, игуман манастира, је ведар и харизматичан старији човек, Григорије, који са дугогдишњим монашким искуством износи своје дубоко разумевање људске душе и њене жеље да се врати у стање које је својствено људској природи Адама.

„Морам да кажем да сам записивала неке мудрости јер сам имала прилике да погледам филм. И како каже главни актер, који је нажалост, у међувремену преминуо, 'највећа врлина којој сам се научио на Светој Гори је врлина трпљења'. У данашњем свету материјалног, ви видите један паралелан свет и питате се, где нам је духовност, а морам да кажим и постидите се“, додаје Катарина Дамиан.

На недавно завршеном Фестивалу хришћанске културе у Зајечару, филм је добио награде у две категорије: За најбољи филм фестивала и за најбољу камеру. Где си, Адаме? је приказан и на Интернационалном фестивалу православног филма у Кијеву, где је доби Гран-при, затим у Торонту, Кракову и другим фестивалима, а сада је у биоскопској дистрибуцији.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво