Читај ми!

Документарни филм и серијал „Српско коло“ сниман у Суботици

После великог успеха који је остварио документарни филм „Теслин народ“ који се квалификовао за номинацију за Оскара у категорији дугометражни документарни филм 2020. године, "Optimistic film" је започео нови документарни филм и серијал „Српско коло“.

У филмској радионици продукције "Optimistic film" ствара се још једна документарна бајка. Редитељ Жељко Мирковић и "Optimistic film" у сарадњи са Националним Ансамблом „Коло“, Етнографским музејом Београд, Српским Националним Савезом у Питсбургу (САД), Националним Ансамблом „Венац“ са Косова и Метохије, Српском Академијом наука и уметности (САНУ) и Туристичком организацијом Србије започео је велики свесрпски пројекат, документарни филм и серијал Српско коло.

Пројекат је подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије, Покрајинског Секретаријата за културу АП Војводине и Града Суботице.

"Optimistic film" реализује документарни серијал Српско коло од 10 епизода по 25 минута. Серијал се снима широм Републике Србије, од Суботице, преко Новог Сада, Београда, Ужица, Ниша, Пирота, Врања, Зајечара, Северне Митровице, Лепосавића, Грачанице, Пећи до Призрена.

Након снимања у Београду, Вашингтону, Ужицу, Пироту, Зајечару и Нишу, снимање серијала завршено је и у Суботици.

Снимање у Суботици је обављено у сарадњи са Фолклорним ансамбл „Братство“ из Суботице. Кроз игре овог краја и уз учешће извођача на традиционалним инструментима, снимање је употпуњено интервјуима стручних и еминентних лица Града Суботице и околине.

„Коло је енергетска машина дубоко укорењено у наш ДНК, одакле вуче своју магичну енергију. Коло је фолклорна игра која симболизује срећу и позната је као такав симбол свуда у свету. Српско коло је постало део Унескове нематеријалне баштине 2017. године. Документарни филм серијал КОЛО говори о значају кола, његовом пореклу, лепоти и специфичностима. Ово је прича о традицији и идентитету српског народа, о неговању среће кроз игру“, наводи редитељ и продуцент, др Жељко Мирковић.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво