Читај ми!

Образовно-научни програм има привилегију да се обраћа негованој публици

Дуже од пола века редакције у оквиру Образовно-научног програма РТС-а труде се да едукују, забаве, повежу, али и замисли све оне којима такав програм недостаје на малим екранима. Весна Павличек, заменик Главног и одговорног уредника и уредница емисије „Све боје живота“ говори шта публику очекује ове јесени.

Редакција општеобразовног програма од свог оснивања, 1969. године, пре свега је намењена образовању одраслих, и од тада до данас прати све оно што се у друштву догађа, објашњава Весна Павличек, гостујући у Јутарњем програму.

„Године 1969. смо уз помоћ Мире Ступице и текста Александра Поповића, описмењавали. То је била елементарна писменост. Ми сада говоримо о медијској писмености, о томе како да се људи снађу у временима која за разлику од неких претходних, више нису тако оптимистична“, наглашава Павличек.

Образовни програм генерално, као и редакција Општеобразовног програма има неговану публику, публику која воли да гледа овакве садржаје и коју овакви садржаји занимају.

„Образовање одраслих је сада потребније него икад. Зато што су одрасли ти који доносе одлуке, а да ли се одрасли у овим турбуленцијама у којима ми живимо сналазе? То је велико питање и управо зато их треба оснажити да сами почну да размишљају на други начин, а наше емисије су увек биле окренуте томе да подстакну на разговор и размишљање“, додаје дугогодишња уредница у РТС-у.

Слободно се може рећи да је млађој генерацији, али већ и средњој, образовање путем телевизијских медијских садржаја негде равноправно са образовањем путем друштвених мрежа, што се лако може пратити по реакцијама гледалаца.

По обиму гледалаца Образовно-научни програм има најшири дијапазон, јер овај програм гледају и људи ниског, средњег, високог и врло високог нивоа образовања. Гледају и они који су тек изашли из средње школе, али и они који су сада у трећем добу.

„Управо на том трагу, од 30. септембра почиње нова сезона Студија знања и почиње у овом контексту – да ли можемо бити савршени људи у свету који више није савршен. Тема наредне емисије ће бити однос села и града“, најваљује Весна Павличек.

Такође, у серији Преваспитани саговорници су еминентни људи остварени у својим професијама, који говоре о томе шта су добили васпитањем у породици и током образовања, а како су их околности васпитавале у одређеном смеру.

Гледаоци су већ имали прилику да виде део серије Лични космос у којој говоре људи који су из ових времена успели да нађу нека своја уточишта. Ту је и серија Легати, као и већ познате Све боје живота која се бави оним проблемима са којима можда одлазимо на спавање, а ујутру нас сачекају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво