Читај ми!

Филмски фестивал у Венецији у знаку жена документариста

Документарац „Сва лепота и крвопролиће“ америчке редитељке Лауре Поитрас, освојио је Златног лава за најбољи филм на 79. Венецијанском фестивалу. Тријујмфовале су жене документаристи.

Име Лауре Поитрас и те како је познато. Године 2015. освојила је оскара за документарац о Едварду Сноудену Грађанин број четири. Ангажованост и смелост показала је и у најновијем епском документарном филму Сва лепота и крвопролиће који је посветила светски признатој фотографкињи Нан Голдин.

У срцу приче је интимна испосвест и њен активизам против моћне породице Саклер, фармацеутске династије која је кроз филиантропију дистрибуирала опасне опијате међу уметничким светом.

„Познајем много храбрих људи, али никога као што је Нан. Жена која је из дубине душе поделила интиму коју нико не би поделио ни са најближима, а камоли са јавношћу. Нан доносим ти ову наградз за рођендан. Хвала фестивалу што је препознао да су и документарци филмови“, каже редитељка Лаура Поитрас.

У мору америчких филмова у Венецији, још једна жена показала је ауторску одважност и одбранила боје европског филма на Старом континенту. Француска документаристкиња Алис Диоп, за играни првенац Сант Омер добила је Велику награду жирија и награду млади Златни лав.

„Филм је настао на основу личног искуства које сам доживела присустујући суђењу жени које је убила своје 15-месечно дете тако што га ја оставила на плажи на северу Француске. Била сам толико заокупљена том причом да сам желела да присуствујем суђењу и лично разговарам са њом. Доживела сам снажно и узнемирујуће искуство које ме је подстакло да преиспитам свој однос са мајком и да се позабавим ванременским универзалним питањем – шта значи бити мајка“, истиче Алис Диоп.

Остатак Венецијанских награда покупили су амерички филмови. Сребрни лав за режију додељен је романси о канибалистима и Кости све, првом филму који је у Америци снимио талентовани италијан Лука Гвадањино.

Двостурка оскаровка којој се смеши и трећа златна статуета Кејт Бланчет, сасвим очекивано освојила је пехар Волпи за најбољу глумицу за улогу диригенткиње у снажној драмској причи Тар, Тода Филда, а Колин Фарел проглашен је најбољим глумцем за улогу у црној комедији о мушком болу Магичне жене из Иншерина, Мартина Мекдоне.

Судећи по наградама Венецијанске мостре, трка за 95. доделу Оскара званично је почела.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво