Читај ми!

Легенде на филму, али и на Летњој позорници на Палићу

Палићка филмска фешта, Фестивал европског филма траје до 22. јула, а у главном такмичарском програму се надмеће 12 филмова. Признања „Александар Лифка“ уручене су Душану Ковачевићу и Игору Галу, а за крај фестивала се очекује и инострани добитник, француски редитељ Мишел Азанависијус.

Филмска магија поново је зачарала палићку шуму. Љубавна прича између публике и филмског фестивала траје већ три деценије.

Легенде на филму, али и на Летњој позорници на Палићу. Ове године је Душан Ковачевић понео највеће признање фестивала, награду „Александар Лифка“, док је претходна добитница, Мира Бањац, постала миљеница фестивалске публике.

„Палић има једну хемију. Једну арому која је негде мени легла. Поносна сам на људе овога града, на ову публику која је увек ту. Једна културна клима која се јако осећа и ја сам само њихов слуга“, каже легенда нашег глумишта, Мира Бањац, почасна председница Савета Фестивала европског филма Палић.

„Ова награда има специфичну тежину и малопре смо набрајали све ко је добио ову награду. То је, заправо, историја европског филма, ти људи који су ово направили. Надам се, ако бог дâ, прославити једног дана 50. јубиларни фестивал. Дотле морамо само бити стрпљиви и живи“, наводи академик Душан Ковачевић, драмски писац, сценариста и редитељ.

У главном такмичарском програму надмеће се 12 филмова савремене европске продукције. Са Канског фестивала на Палић стиже филм Рез, овогодишњег иностраног добитника „Лифке“, француског редитеља Мишела Азанависијуса.

„Изузетно духовито остварење. Једно остварење које је право освежење у фестивалском свету и надам се да ће публика уживати и отићи широког осмеха“, напомиње Мирослав Могоровић, програмски директор Фестивала.

Насмејан је и селектор главног програма Николај Никитин. Није му покварило расположење ни то што је на путу од Немачке до Палића остао без пртљага, а куповином новог одела у Суботици, показао је да филмски фестивал на Палићу позитивно утиче и на локалну економију.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво