Читај ми!

Амерички продуценти у Србији снимају четири филма која ће режирати жене

У Београд је стигла екипа америчких продуцената који су најавили снимање филмова у Србији уз знатно учешће наших аутора и глумаца. Филмове ће режирати жене.

Оснаживање жена у филмској индустрији и разбијање стереотипа о њима кроз седму уметност, неке су од главних идеја пројекта америчких продуцената у оквиру кога ће за почетак бити снимљена четири филма у Србији. Снимање прва два филма, чији су радни наслови Тело и  Пратићу га, почиње већ крајем лета. Продуценткиња сва четири остварења је Холи Ливао.

– О изванредним потенцијалима филмске индустрије у Србији прво сам чула од својих сарадника који су већ радили овде. Сада сам се уверила у таленат који овде постоји и сви смо узбуђени што ћемо радити ту. А сврха онога што овде радимо је да инвестирамо у жене, то је наша мисија.

Пројекат подразумева да четири филма која ће бити снимљена у Србији режирају редитељке, а да су главни јунаци у филму жене. Због чега је то био Ваш избор и зашто је то важно?

– Tолико је талентованих жена испред и иза камере и желимо да помогнемо да добију своју шансу. Знате, то је и пословна прилика. Више од 50 одсто филмске публике су жене и оне желе приче о женама које ће испричати жене. Прва два филма која ћемо снимати су трилери са много акције и мистерије, а признаћете да је реткост да жене режирају такве филмове. Филм Тело режираће Мишел Салседо, која је пре две године проглашена најбољом младом редитељком у Лос Анђелесу, а други филм Џоана Мичел Брант.

Шта ново кинематографији доносе ова остварења, приче које су испричане из женског угла и које режирају жене?

– Надам се да ћемо видети комплексне женске ликове у овим и другим филмовима. До сада су у већини случајева женски ликови у филмовима били присутне као сексуални објекти или као ликови који су ту да из другог плана подрже неку радњу у којој је главни протагониста мушкарац. Редитељке ће допринети да се то промени, да коначно на сцену дођу слојевите, важне женске улоге.

Осим редитељки и сценариста ових филмова остатак ауторске екипе биће из Србије, као и део глумачких постава.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво