Читај ми!

Кирил Серебрењиков, ексклузивно за РТС: Неразумно је прецртати руску културу

На 75. међународном филмском фестивалу у Кану, приказан је једини руски филм који се такмичи за Златну палму, биографска драма „Жена Чајковског". Један од најпознатијих и најнаграђиванијих руских редитеља Кирил Серебрењиков, ексклузивно је говорио за Дневник.

Руски дисидент Кирил Серебрењиков најинтересантнији је аутор 75. Канског фестивала. Након три године кућног притвора због наводних финансијских малверзација у позоришту на чијем је био челу, а потом и ослобађајуће пресуде, почетком године напустио је Русију и преселио се у Берлин.

Његови филмови и раније су приказивани у Кану, а поводом овогодишњег учешћа многи су осудили првог човека фестивала Тјерија Фремоа зашто је уврстио филм који је финансирала приватна фондација руског олигарха Романа Абрамовича. Фремо је одговорио да је филм снимљен пре почета рата у Украјини.

Како коментаришете актуелну ситуацију?

-Мислим да се води страшан рат у Европи који је погодио све државе, њихову економију, судбину великог броја људи, избегли су милиони. То је страшна катастрофа, невероватно болна. То је трагедија и ја тим поводом осећам само бол. И наш филм је трагичан, није ни комедија ни забава. Али мислим да и у овако трагичним, компликованим и катастрофалним моментима наше заједничке историје, говорити и размислити о животу композитора Чајковског и послушати његову музику можда буде спас за неког у овој тешкој ситуацији.

Како гледате на санкције према руским уметницима, филмским професионалцима? 

- Ја сам против свих санкција које се односе на културу, не мислим да су исправне. Знам да је било оних који су рекли да руске филмове не треба приказати у Кану. Наш филм је независна продукција, нисмо добили новац од државе и он неће бити приказан у Русији. Сви ми се јасно декларишемо против рата. Због тога неки не могу да се врате у Русију. Али прецртати руску културу, као што неки сад покушавају с музиком Чајковског у Европи, то је врло неразумно, зато што је свака култура, а нарочито руска, усмерена на човека и на доказивање крхкости и важности људског живота. Свака култура је анти-ратна. Сваки филм има анти-ратни став. Бавити се позориштем и филмом у време рата, значи изјашњавати се против уништења.

Филмове Кирила Серебрењикова, кога прати репутација редитеља провокативних и оштрих дела која изазивају негодовања конзервативаца, гледали смо на домаћим фестивалима - од Издаје преко Мученика, односно Ученика до Петрова у грипу.

И најновија биографска драма Жена Чајковског о исхитреном, осујећеном браку на папиру праћеног гласинама, славног композитора са бившом студенткињом, несрећном и опсесивном Антонином Милиуковом, наћи ће се пред домаћом публиком.

 

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво