Читај ми!

Шта је (неочекивано) обележило отварање Канског фестивала

Филм о зомбијима, холивудски глумци Форест Витакер и Џулијен Мур, и украјински председник Володомир Зеленски обележили су свечано отварање 75. Kанског фестивала, најпрестижнијег и највећег светског филмског фестивала.

Оно што Америчка филмска академија није хтела да се догоди на овогодишњој додели Оскара, филмски фестивал у Kану није пропустио. Неочекивано десетоминутно појављивање украјинског председника на великом платну театра Лимијер путем видео линка, у потпуности је политички обојило почетак фестивала.

Некадашњи глумац Володомир Зеленски, из Kијева је поручио да је потребан нови Чаплин који ће потврдити да филм није „нем" пред ратним дешавањима.

Филмска елита из читавог света, обраћање је пропратила дугим аплаузом.

„Хиљаде људи умире свакога дана.Они неће устати када се аплауз заврши. Да ли ће биоскоп ћутати или ће проговорити? Ако постоји диктатор, ако постоји рат за слободу, све зависи од нашег јединства. Може ли биоскоп остати ван овог јединства? Филм Чарлија Чаплина из 1940. године Велики диктатор који је исмевао Адолфа Хитлера - није уништио правог диктатора, али захваљујући том филму - биоскоп није ћутао", део је обраћања Зеленског.

У програм Kанског фестивала у последњем тренутку уврштен је и документарац Маријупољ 2 с потписом литванског редитеља Мантаса Kведаравицијуса, који је прошлог месеца погинуо у рату у Украјини.

Овде кажу, да сва дешавања у Kану - исписују нову страницу у дугој политичкој историји фестивала званично основаног 1939. године у знак противљења венецијанској Мостри у тада фашистичкој Италији.

Да је Kан ове године посебно ангажован, потврђује и почасна Златна палма за животно дело уручена америчком глумцу и продуценту Форесту Витакеру. Његова продукцијска компанија на Kроазети представља документарац о рату у Јужном Судану За добро мира.

„Велика је част што сам са Вама да прославимо моћ филма. Овде су се окупили невероватни уметници који нам причају приче о хуманости", рекао је Витакер.

После самог чина свечаног проглашења 75. Kанског фестивала од стране холивудске глумице Џулијен Мур, и тешких тема које се односе и на санкције усмерене ка представницима руске филмске индустрије и ка новинарима којима су одбијене акредитације, смех је на Kроазету донела франуцска зомби комедија Мишела Азанависијуса Рез, најпре названа З.

Реч је о римејку јапанског филма из 2017. која у форми филма у филму - говори о томе како настаје једно нискобуџетно остварење. Овај филм, имаће прилике да погледа и публика у Србији.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво