Читај ми!

Филм „Без“ најбољи на Међународном фестивалу документарног филма у Ниону

Остварење Луке Папића „Без“, по оцени жирија 51. Међународног фестивала документарног филма у Ниону у Швајцарској, проглашен је за најбољи. Метафору о животу, приказану кроз однос човека и пса, подржали су Филмски центар Србије и програм МЕДИА – Креативна Европа.

Са Међународног фестивала документарног филма у Ниону, два пута су стигле одличне вести за Луку Папића. Прва да је његов филм Без одабран за такмичарски програм средњометражних и краткометражних филмова, а затим је стигла вест да је добио главну награду.

За светску премијеру у Швајцарској – прва озбиљна награда у животу, каже редитељ. Његово, по жанру доку-фикшн остварење прати сликара коме мистериозно нестаје пас. Док ноћу трага за псом, дане проводи сликајући пејзаже око недовршених цркава у Београду, доносећи специфичан поглед на земљу у којој се прошлост и садашњост стално сударају.

Главну улогу поверио је пријатељу сликару Александру Денићу.

„Одабрао сам сликара за главног протагонисту у филму, зато што је архетип уметника као неког ко је можда изнад морала, изнад политичке коректности, изнад друштвених конвенција, згодан за проматрање наше стварности на један начин у којем има хумора, а да не буде конкретне критике или осуде друштва“, каже Лука Папић.

Ефектан назив филма је последица очигледне чињенице да је главни јунак без пса. Потрага за њим ће разоткрити и друга недостајања и поставити различита питања.

„Да се на том путовању поставе питања везана за филозофију, религију, политику, етику, морал, екологију, док сам пас јесте и метафора и мистерија, и цео однос човека и пса јесте једно симболично и метафорично питање“, додаје редитељ.

Лука Папић је филмску режију студирао на Академији уметности у Хамбургу. Иза њега су кратки доку-фикшн филм Грејпвајнс (Grapevines), кратки документарни Мен оф Смоук (Man of Smoke), кратки експериментални Паралел стримс.

Пред њим је српска премијера филма Без 13. маја на Белдоксу и постпродукција документарног остварења Призван и позван.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво