Читај ми!

Трајање и опстанак – мото фестивала документарног филма ГРАФЕСТ у Грачаници

У Грачаници је отворен јубиларни, десети Међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми „Графест“. До 1. децембра у Дому културе „Грачаница“ биће приказано више од 20 документарних филмова углавном аутора са Косова и Метохије.

Фестивал „Графест“ у Грачаници је отворен документарцем Ново Јеванђеље, филмом из ревијалног програма. Аутор Мило Рау, представља побуну достојанства, представља патње миграната, који се у потрази за бољим животом суочавају са понижавањима, искоришћавањем и робовласничким системом.

Достојанствени живот није идеал борбе само миграната на југу Италије. За достојанство се боре и у другим деловима Европе. Срби на Косову и Метохији иако су староседеоци, више деценија уназад боре се да буду своји на своме. Њихова настојања да живе нормално, и лепоте које простор Косова има, уткана су у десетине документарних филмова.

„Први Фестивал је одржан 27. и 28. децембра 2011. године под мотом Предочи стварност. Мислим да је тај мото врло актуелан и данас. Суштина овог фрестивала је да предочи стварност на Косову и Метохији. Да филмови документарни, телевизијске емисије са документарном грађом, предочавају свакодневно шта се на Косову и Метохији збивало, шта се збива и како се живи и како се страда, и како се радује. Да се истовремено прикаже сво оно златно богатство којим Косово и Метохија располажу“, наглашава Ђорђе Јевтић, члан жирија „Графеста".

У такмичарском програму, представиће се аутори са Косова и Метохије, али и они чија се остварења баве Косовом и Метохијом.

Селекторка такмичарског програма фестивала Невена Матовић је написала да су Трајање и опстанак, заједнички именитељ филмова из овогодишње селекције.

У жирију фестивала из године у годину примећују напредак међу документраним ствараоцима на Косову и Метохији.

„Оно што је лепо је да у последње две године имамо више документарног израза. Раније је некако то била искључиво телевизијска форма. Ваљда су новинарске екипе овде код нас на Косову и Метохији обично малобројне, па немају ни времена много да се посвете документарном изразу, јер то је озбиљнији, уметнички израз. У последње две године, то се некако мало променило“, истиче Ивана Вановац, члан жирија.

„Графест“ је мали фестивал, али је важан да се изражајна вредност документарног стваралаштва на српском језику на Косову и Метохији прикаже на једном месту, да се очува, у време када је Срба на овом простору све мање.

Као свих претходних, „Графест“ и ове године организује Дом културе у Грачаници уз подршку Министарства за културу и информисање и Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво