Читај ми!

Вучић Перовић ће нам у серији „Нечиста крв“ представити младог Миткета

Од суботе, 4. децембра, сваког викенда на Првом програму РТС-а пратићемо вероватно најишчекиванију домаћу серију „Нечиста крв“, насталу у сарадњи РТС-а и "This and That Production". Режију потписују Милутин Петровић и Горан Станковић, по сценарију Војислава Воје Нановића из седамдесетих година насталог на основу литерарних дела славног српског књижевника Боре Станковића.

Војислав Нановић је направио породичну сагу захватајући период од скоро 40 година, у другој половини 19. века. Пратећи три генерације једне врањанске породице, серија Нечиста крв приповеда о њеном финансијском, моралном и физичком пропадању.

Глумац Вучић Перовић у серији Нечиста крв тумачи улогу Миткета, филозофа, песника, човека болне душе, коју су у позоришту играла највећа имена српског глумишта, од Чича Илије Станојевића, Раше Плаовића, Љубе Тадића...

„Не бих смео да се поредим са овим глумцима. Није једноставно и доста ми је непријатно када стојим у реду са тим људима“, каже Перовић, „Али овај Митке јесте другачији зато што то јесте Митке из Коштане, али су овде придодате неке друге околности које он у Коштани нема, зато што је Војислав Нановић тако дивно направио једно породично стабло и у ствари се ради о страдању једне породице“, додаје гост Јутарњег програма.

Такође, сматра Перовић, да је изванредно урађен омнибус Станковићевих дела – Ташана, Нечиста крв, Коштана и Јовча. У серији, Митке је млад и прати се његов живот у периоду између 20. и 40. године. Имаћемо прилике да чујемо његове чувене монологе, али су они доста адаптирани.

Један од сценариста серије Дејан Прћић, наглашава да је сценарио Воје Нановића толико био добар, а да је њихов задатак био како превести језик телевизије из седамдесетих година када је сценарио писан, на језк телевизије 2021. године.

„Радња обухвата период од неких 40 година друге половине 19. века, када тај град мења државу, односно царство у коме се налази. Прво је у Османском царству, а у другом делу серије је у тадашњој Србији. Тако да комплексност постоји на политичком, на психолошком, а постоји и на приватном, интимном нивоу и утолико је тај посао био лакши зато што је сценарио био фантастичан“, наводи Прћић.

Ипак серија има и оно што је универзално и разумљиво и данашњим генерацијама, а то је, како каже сценариста, пре свега то што се није много тога променило – патријархат, положај појединца, однос традиције и савременог, однос према другом – све оно што је универзално.

На сценарију за филм и прве три епизоде је радила Милена Марковић, а Катарина Митровић и Прћић су радили четврту и пету, а он сам, од шесте до десете.

Међу партнеркама Миткета, односно Вучића Перовића, су и девојке које нису професионалне глумице – тајланђанка Наби Танг, која је фотограф и модел и игра Реџеповицу и млада певачица Марина Станковић, која игра Коштану. Екипа серије је, интернационална. Ту је и нашој публици добро познати хрватски глумац Леон Лучев, као и Феђа Штукан, Алберт Тукај и многи други.

„Када сам завршио гледање серије, рекао сам себи:'Боже, шта би рекао Бора и шта би рекао Нановић?' И мислим да би били задовољни. Ја не бих јутрос био овде да не мислим тако“, тврди Вучић Перовић.

„Кад смо радили, било је толико страха. Сваку реченицу када променимо читамо је наглас по седам хиљада пута. Да ли ово уопште може? Да ли би икада пристали на ово? Али мислим да смо сви били толико посвећени томе и заиста смо се припремали, да се надам да ако наш таленат није био довољан, да је уложени рад допринео да би они могли бити задовољни“, признаје сценариста.

Вучић Перовић додаје и да је од свега што је до сада урадио, најпоноснији на овај пројекат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се