Читај ми!

Стиже нам серија „Нечиста крв": Живео је у серају, слуге тукао камџијом - ко је био Хаџи Трифун

Свега још неколико дана дели нас од прве епизоде дугоочекиване серије „Нечиста крв"... Од 4. децембра, суботом и недељом увече на Првом програму Радио-телевизије Србије гледаћемо десет епизода серије чија се прича заснива на више литерарних дела („Нечиста крв", „Софка", „Јовча", „Коштана"...) Боре Станковића.

Седамдесетих година прошлог века сценариста Војислав Воја Нановић од ових Станковићевих дела направио је породичну сагу захватајући период од скоро 40 година друге половине 19. века. 

Серија Нечиста крв прати три генерације једне врањанске породице, приповедајући о њеном финансијском, моралном и физичком пропадању.

Носилац радње у првим епизодама је Хаџи Трифун - један од најупечатљивијих ликова Станковићевог опуса - кога у серији маестрално тумачи Драган Бјелогрлић.

Хаџи Трифун, имућни вођа српске заједнице у Врању, тада делу Турског царства, представља прву генерацију породице. Он поставља моралне стандарде друштва и жели да сачува своје богатство и углед своје породице.

Како би задржао своју моћ угрожену притисцима турске власти, Хаџи Трифун покреће низ догађаја који ће његову породицу изложити бројним искушењима.

„Он је човек који се на почетку ове наше приче сусреће са обиљем проблема", рекао је Бјелогрлић о Хаџи Трифуну, и додао да је радећи на улози трагао за емоцијама које се буде дубоко у Хаџи Трифуну: „Он покушава да све проблеме реши као човек, али не може, зато што је оптерећен својом моћи и из тог нагона улази у низ грешака које се катастрофално завршавају по неке генерације иза њега".

Зашто ће покушаји Хаџи Трифуна да задржи своју моћ донети несрећу читавој његовој породици - гледамо у првој епизоди серије Нечиста крв у суботу, 4. децембра у 20 часова само на РТС 1.

Адаптације сценарија Воје Нановића за потребе ове серије радили су Милена Марковић, Катарина Митровић и Дејан Прћић. Режију првих пет епизода потписује Милутин Петровић, а преосталих пет наставака Горан Станковић. Продуцент серије је Радио-телевизија Србије, а извршни продуцент "This and that production".

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво