Читај ми!

Општина Горњи Милановац домаћин пројекта „Хероји Халијарда“

Снимање филма о херојима историјске мисије Халијард и телевизијске серије „Ваздушни мост“, Радош Бајић наставља на више локација у западној Србији, у Прањанима и другим селима где се одиграла историјска мисија. Општина Горњи Милановац добила је статус домаћина овог пројекта.

У Љутовници, крај цркве брвнаре, снимаће се неке сцене филма Хероји Халијарда и серије Ваздушни мост. Прича је инспирисана највећом акцијом спасавања савезничких пилота иза непријатељских линија у историји светског ваздухопловства. Продукционо најкомплексији и веома важан пројекат.

„Зато што је он практично ослоњен на историјски догађај који је, то већ знамо, преко седам деценија био испод тепиха. А данас, хвала Господу Богу, значи, можемо да говоримо о том доброчинству, о том херојству, о тој хуманости нашег народа“, наглашава Радош Бајић, аутор пројекта.

Прва етапа снимања о херојству Срба, о спасавању и евакуацији више од пет стотина авијатичара из Прањана завршена је на више локација, а снимања у селима на обронцима Сувобора, допринеће аутентичности ове ратне приче. Зато је и општина Горњи Милановац добила статус домаћина пројекта.

„Нама је велико задовољство управо из разлога што су се ови догађаји о којима говоримо, за које се није знало, ево, скоро 80 година, су се одиграли управо на територији општине Горњи Милановац, у Прањанима и околним местима, селима, где ћемо снимати наш филм Хероји Халијарда и серију Ваздушни мост од шест епизода“, наводи Недељко Бајић, директор филма Хероји Халијарда.

„Први пут добијамо прилику да српски сељак буде истакнут као неко ко је допринео борби за слободу српског народа. Мени је драго да су данашње генерације добиле ту могућност да то овековече, да се за Горњи Милановац чује по много чему лепом, да се за наше људе, из пре свега прањанског краја, чује по храбрости“, напомиње Дејан Ковачевић, председник Општине Горњи Милановац.

Филмско-телевизијски пројекат заснован је на истинитој причи о храбрим Србима који су у Другом светском рату спасили авијатичаре. Са Галовића поља успостављен је ваздушни мост између Прањана и Барија, а читав крај био је сабирни центар. Мештани су их крили, чували, хранили и потом помагали јединицама Драже Михаиловића да их безбедно пошаљу у Италију.

„Због тога мислим да је наш филм Хероји Халијарда и ТВ серија Ваздушни мост да су веома, веома важни. Зато што ће они послати једну слику у свет о српском народу која је веома драгоцена. Да би показали себи и другима да су Срби народ са душом, са срцем, са емоцијом, са једним, да тако кажем, историјским памћењем“, сматра Радош Бајић аутор пројекта.

Више десетина домаћих и страних глумаца и на стотине статиста ангажовано је на снимању приче о историјској мисији и великом подвигу српског народа. Премијера филма очекује се 2023. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво