Читај ми!

Врњачка Бања је уз филмски фестивал установила и Кућу сценарија

Текстови филмова који су приказани на Фестивалима филмског сценарија у Врњачкој Бањи сада су под једним кровом – у јединственој Кући сценарија.

Темеље Куће сценарија поставио је оснивач врњачког филмског фестивала Бошко Руђинчанин, пре осам година у читаоници тамошње библотеке. Имала је једну полицу и неколико оригиналних предложака за филмове, али и оргоман литерарни репороматеријал за дозиђивање.

„Ове године је 45. фестивал, значи, укупно је у такмичарском програму учествовало преко 400 филмова, а наш фундус броји преко две стотине оригиналних сценарија домаћих играних филмова“, наводи Срђан Чеперковић из Народне библиотеке „Душан Радић“ из Врњачке Бање.

Један број ових сценарија није никада реализован, а за неким екранизованим се још увек трага.

„Ова врста сценарија је филмска историја по много основа. Они једног дана могу да буду ти пресудни и важни документи да су неки филмови постојали“, наглашава Радослав Зеленовић, дугогодишњи директор Југословенске кинотеке.

Све филмске приче су аутентично дигитализоване, а полице са оригиналним рукописима се стално допуњују.

Најстарији рукопис на овим полицама је рукопис из 1977. године, сценарио за филм Мирис пољског цвећа Срђана Карановића и Рајка Грлића. Филм је приказан на летњој позорници у Врњачкој Бањи на првом фестивалу 1978. године и није био добитник прве награде.

Ова литерарна дела не могу да се купе у књижарама, не уме свако ни да их чита, али без њих нема филма.

„Ако је сценарио јако добар, ја онда знам да могу да се борим за њега и да знам да постоји материјал из кога ћемо, па чак и ако ја не играм добро, и ако редитељ не зна тачно шта хоће, ако и испусти неке важне моменте, и ако продукционо не успемо да урадимо онако како је замишљено у сценарију, знам да ће остати из те кошаре, из те корпе пуне тих плодова, да ће остати довољно да буде добар филм“, сматра глумац Милош Биковић.

„Писање сценарија је великим делом и занат. Мора да се зна занат чак ако желите и да импровизујете и да се бавите неком слободном формом. Морате знати одакле полазите и шта заобилазите и шта у ствари рушите“, напомиње Милош Аврамовић, сценариста и редитељ.

Уз Кућу сценарија, резултат врњачког филмског фестивала, буће организована и школа писања сценарија за серије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи