Читај ми!

Остварења из Кана на Фестивалу француског филма

Филмови из овогодишње селекције Канског фестивала и класична дела чувених редитеља Михаела Ханекеа и Робера Бресона на програму су трећег Фестивала француског филма. Пројекције се одржавају на Косанчићевом венцу, у Комбанк дворани и на онлајн платформи MojOFF до 25. јула.

У биоскопу на отвореном на Косанчићевом венцу филмом Француска вишеструко награђиваног редитеља Бруна Димона са глумицом Леом Сејду у главној улози, отворен је програм трећег Фестивала француског филма.

У драми са елементима комедије о познатој телевизијској водитељки, филм повлачи паралелу између личне драме главне јунакиње и савремене Француске.

До 25. јула, само неколико дана после Канског фестивала премијерно ће бити приказани и филмови Два Алфреда и О људима.

Кански фестивал је прошле године, први пут од настанка, био отказан због пандемије коронавируса, а овогодишње издање је, више него икада пре, организовано у славу седме уметности и повратка публике у биоскопе. С обзиром на то да је филм универзални језик, циљ Фестивала у Београду је промоција француског филма.

„Када је у питању промовисање и познатог српског филма у Француској, пошто је Србија кроз различите споразуме које има присутна у многим земљама света, постоје редитељи који су признати попут Емира Кустурице који је освојио Златну палму у Кану, прошле године преминулог Горана Паскаљевића, Горана Марковића, од новије генерације Мила Турајлић“, истакао је Жан-Луј Фалкони, амбасадор Француске у Србији.

У главном програму Фестивала је осам актуелних дела француске кинематографије из прошле и ове године, а у паралелном програму биће приказани француски класици, на отвореном на Косанчићевом венцу, у Комбанк дворани и на онлајн платформи "MojOFF".

„Приказивања филмова на отвореном постоји у Француској на разним местима, на плажама, у градовима, или местима где не постоје услови приказивања унутра због санитарне кризе. Са коронавирусом сад је још смисленије гледати филмове напољу. Филмови су генерално нека врста славља, филмови на отвореном су чак и славља за породицу. Имате среће, овде у Србији ноћ пада мало раније па филмови могу да се приказују већ од девет сати увече“, истакао је амбасадор Фалкони.

Последњег фестивалског дана биће приказан филм Под звездама Париза немачког редитеља Клауса Дрексела, који доноси причу о бескућници Кристини и осмогодишњем еритрејском дечаку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво