Читај ми!

Живе свој сан – Тијана и Кристијан у награђеном филму "Оаза"

У филму Ивана Икића „Оаза", поред познатих глумаца први пут се појављују и особе са интелектуалним потешкоћама које су могућност да се искажу као глумци искористиле на најбољи могући начин. Једну од главних улога у филму игра Тијана Марковић, која живи са младићем у кући за становање уз подршку, при дому „Срце" у Јабуци, код Панчева.

Тијана Марковић и Кристијан Денча, захваљујући становању уз подршку, створили су своју оазу у Јабуци. Научили су  да живе самостално и да брину о себи, али нико није могао да очекује да ће бити успешни и као глумци. Редитељ Иван Икић је имао поверење у њих и снимио је љубавну причу девојке и младића са интелектуаним потешкоћама.

 

"Имала сам леп осећај, много сам била срећна и поносна на све њих што су се трудили заједно са нама. Глумци кажу да смо на најбољи начин одглумили, исто као и они, јер су људи као и ми", рекла је Тијана Марковић.

Филм Оаза је у Венецији добио признање за најбољи европски филм, на београдском Фесту освојио је „Београдског победника", а на фестивалу у Немачкој Тијана је добила награду за изузетно глумачко остварење.

"Нисам се надала да ћу бити филмска звезда. Људи су сада много бољи према мени. Прилазе ми, траже аутограм, али ја кажем други пут. Много ми то значи", истакла је глумица Тијана Марковић.

"Ја нисам толико очекивао од ње, али она је показала шта уме. Иде степеник по степеник и са тиме се развија и ја јој желим све најбоље", рекао је Кристијан Денча, Тијанин партнер.

Њихов васпитач Иван Караклић каже да су се за улогу спремали годину дана. 

"Ово је најбољи начин да се и други људи ослободе предрасуда и заблуда о њима и да их посматрамо са становишта полупуне чаше и да виде у њима оно што вреди и да се за то створе услови да се даље развија", рекао је Иван Карклић, васпитач у Дому "Срце" у Јабуци код Панчева.

Тијана и Кристијан живе свој сан и не траже много, јер су њихове потребе врло мале, неопходно им је само више разумевања, пажње и љубави. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво