Читај ми!

Шербеџија за РТС: Београдски победник је признање генијалних југословенских филмских аутора

У Београду вечерас почиње 49. Фест под називом „Повратак у будућност“. Један од добитника почасне награде „Београдски победник“ је глумац Раде Шербеџија који подсећа да је Фест био један од најважнијих филмских фестивала овог дела Европе и истиче да ће награду примити уз осећај поноса јер је види као признање генијалних југословенских филмских аутора.

Пројекција британског филма Велико ископавање, у режији Сајмона Стоуна са Рејфом Фајнсом и Кери Малиган у главним улогама, отвара вечерас 49. Фест. Поштоваоци кинематографије уживаће у пројекцијама до 16. маја у више дворана у Београду. 

Добитници почасне Фестове награде „Београдски победник“, која се додељује за изузетан допринос филмској уметности, ове године су глумац Раде Шербеџија и редитељ Пуриша Ђорђевић, којима ће награде бити уручене на отварању.

Трећи добитник овог признања је сценограф Миљен Кљаковић Крека који ће „Београдског победника“ добити на затварању фестивала. 

„Фест је био један од најважнијих филмских фестивала овог дела Европе. Због рата и свега дошло је време када је престао његов такав значај. Нарочито је био важан када је југословенски филм био један од најважнијих филмова на свету, Црни талас предвођен Жиком Павловићем, Макавејевом, Сашом Петровићем, Жилником и осталим, том генерацијом београдских великих филмских аутора“, истакао је Шербеџија.

Према његовим речима, управо код тих аутора иницирана је енергија који су направили Фест.

„Био је подржан од државе и заиста је био најзначајнији уметнички догађај у бившој Југославији", подсетио је прослављени глумац.

Ковид је учинио да се подивљали човек заустави на тренутак 

Говорећи о променама које је ковид донео, Шербеџија истиче да је коронавирус свима променио живот.

„Највише је лоших ствари јер је готово живот стао. Економије су се урушиле, многи су помрли и здравствено су оштећени. Али сам ковид има и неких добрих ствари, да ме неки не схвате криво, а то је да се човек, тај подивљали човек на један тренутак зауставио, запитао шта ради, куда иде, шта чини од Земље“, каже 74-годишњи уметник.

Ковид види и као упозорење за човека да не дође у још гору ситуацију јер је на путу да уништи планету због ужасних капиталистичких концерна и фирми које израбљују земљу, копају је, уништавају ваздух. „Нормално је да се јављају и болести и природа се буни“, објаснио је Шербеџија.

После више од годину дана, полако се враћамо старим навикама и нормалном животу.

„Надам се, у бити сам оптимиста, верујем у знаност и верујем да ће људи успети да, нешто се од цјепива пронашло набрзину, али се ипак успело бар зауставити бар опасност од смртности“, истакао је цењени глумац.

Признање „Београдски победник“ примиће уз осећај великог поноса јер, како каже, то је награда генијалних југословенских аутора.

„Ја сам један од њих који су ваљда заслужили, толико смо филмова заједно снимали и драго ми је да сам у тој екипи у којој је Пуриша Ђорђевић и Крека“, закључио је Шербеџија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво