Читај ми!

Премијера „Даре из Јасеновца“ 20. фебруара ексклузивно на РТС-у

Најишчекиванији српски филм ове године, „Дара из Јасеновца“ редитеља Предрага Антонијевића, снимљен уз подршку Филмског центра Србије, имаће ексклузивну светску телевизијску премијеру на Радио телевизији Србије – 20. фебруара у 20 часова, на Првом програму.

Дара из Јасеновца, филм о коме се говори са обе стране Атлантика. Српски кандидат за Оскара, историјска драма која је покренула лавину коментара од позитивних до негативних.

Филм је премијерно приказан 25. новембра у Грачаници. Београдска премијера уз присуство ауторске и глумачке екипе, заказана је за 22. април када се обележава 76 година од пробоја последњих заробљеника из логора Јасеновац.

Историјска драма о стравичним злочинима у Другом светском рату, од 5. фебруара са успехом се приказује у биоскопима широм Америке. На ред је дошла и публика Србији.

„Одлука да се филм прикаже на телевизији пре нормалног живота у биоскопима је независно донета од редитеља Антонијевића и мене, а проузрокована је свом причом која се дешава око филма, његове номинације за нашег кандидата за Оскара, а поготово на пар неумесних и неоснованих критика – где је филм наша пропаганда и да Срби нису били жртве у Јасеновцу. Тако да је наша жеља била да прикажемо филм пре времена да га што више људи види“, истакао је продуцент филма Макса Ћатовић.

„Значајно је да Радио телевизија Србије у овом тренутку емитује филм Дара из Јасеновца. Било је доста контроверзи у вези са овим филмом од друштвених, историјских, уметничких и мислим да је прави тренутак да грађани Србије погледају овај филм и донесу свој суд. Сматрамо да је веома значајно што се ова трауматична и болна тема нашла на филмском платну односно у једном филму и да се проблем и траума Јасеновца сагледа из перспективе српских жртава“, навела је главна и одговорна уредница Забавног програма, Оливера Ковачевић.

Филм Дара из Јасеновца снимљен је на основу аутентичних сведочанстава преживелих логораша, после званичне премијере у Београду, наћи се на репертоару биоскопа у Србији.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво