Читај ми!

„Дара из Јасеновца“ на РТС-у

Радио-телевизија Србије откупила је права за емитовање филма и серије „Дара из Јасеновца“, који ће бити приказани на РТС-у, након што филм прође биоскопску дистрибуцију.

Главна и одговорна уредница забавног програма РТС-а Оливера Ковачевић истакла је да је Јавни сервис проценио да је од јавног интереса да се на програму РТС-а емитују први играни филм и серија о Јасеновцу.

„На нашим програмима до сада је емитовано више документарних филмова и различитих емисија које су говориле о злочину који је почињен на том месту, доминантно над српским народом, али и над Јеврејима, Ромима, хрватским антифашистима и другим народима који се нису мирили са усташком НДХ“, навела је Ковачевићева.

Дара из Јасеновца је српски кандидат за Оскара, али је, како каже, још важније то што се после толико деценија ова болна тема нашла на филмском платну и због тога је РТС сматрао да сви грађани Србије треба да погледају филм и серију, и откупио права на емитовање.

На програму РТС-а Дара из Јасеновца наћи ће се након биоскопске дистрибуције, која ће зависити од епидемијске ситуације.

Филм о страдању недужног становништва у усташком логору Јасеновац постао је и предмет жустре полемике након негативне критике у америчком часопису Варајети.

Сниман на основу аутентичних сведочанстава преживелих логораша, Дара из Јасеновца je први играни филм о највећем усташком логору у Другом светском рату, а осврће се на период 1942. године када, после велике усташко-немачке офанзиве на Kозари, локално становништво масовно завршава у концентрационим логорима.

Водеће улоге у филму играју глумци из Републике Српске Ања Станић Илић, Златан Видовић, Николина Фригановић, Сандра Љубојевић, Жељко Еркић и Горан Јокић, док су глумачку екипу из Србије чинили Марко Јанкетић, Игор Ђорђевић, Наташа Нинковић, Бојан Жировић, Јово Максић, Радослав Рале Миленковић, Вук Kостић, Татјана Kецман, Петар Зекавица, Јелена Грујчић, Богдан Богдановић и многи други.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво