Читај ми!

Филм „Дара из Јасеновца“ српски кандидат за Оскара

Филм „Дара из Јасеновца“ редитеља Предрага Антонијевића у трци је за Оскара у категорији најбољи међународни филм, саопштили су из Филмског центра Србије.

О избору српског кандидата за награду Америчке академије за најбољи филм ван енглеског говорног подручја одлучивала је комисија коју су чинили Добривоје Танасијевић - Дан Тана (члан Америчке академије филмске уметности и науке, члан комисије по предлогу ФЦС-а) Мирослав Лекић (испред Удружења филмских уметника Србије), др Ивана Kроња и Тања Бошковић (по предлогу АФУН-а), Сандра Перовић (испред Управног одбора ФЦС-а), Дара Џокић (испред Удружења филмских глумаца Србије) и Дејан Луткић (по предлогу ФЦС-а)

„Дара из Јасеновца је емотивно снажна драма која се бави историјском траумом нудећи пре свега поштовање према жртвама“, наводи се у одлуци комисије.

„Тема је изузетно значајна, болна и трауматична, при чему је филм избегао замку да се поново пробуде авети прошлости јер није стављен у политички дискурс. Трагичне околности нису предочене у контексту општег злочина, већ је трагедија персонализована. Злочин има своје име и презиме, тако да се филм не бави бројкама и општим местима, већ појединачним судбинама, стварајући на тај начин веома сугестивну слику трагедије која се догодила. Била је потребна велика храброст целокупне ауторске екипе да се прихвати тако деликатне теме“, наведено је у образложењу одлуке.

Чланови комисије истакли су висок уметнички квалитет филма, одличну режију, бритак сценарио, фотографију која доприноси визуелној поетици филма, музику, сценографију и костим, као и експресивну глуму.

„Kроз судбину читавих породица приказана је снага воље малог човека, као и огромна љубав и човечност у околностима које су тешко замисливе“, стоји у саопштењу Селекционе комисије.

број коментара 0 Пошаљи коментар