Читај ми!

Одржан програм ретроспективе филмова Влатка Гилића на ФАФ-у

Програм ретроспективе, у оквиру којег су биле пројекције филмова „Моћ", „Љубав" и „Кичма" нашег редитеља Влатка Гилића, одржан је у Дому омладине Београда.

Ретроспектива свих филмова једног од најзанимљивих и најаутентичнијих редитеља југословенског филма, као и једног од најзначајнијих документариста света Влатка Гилића је један од најзначајнијих догађаја овогодишњег 26. издања Фестивала ауторског филма. 

О ауторовим делима у уторак су говорили су Срђан Вучинић - уметнички директор ФАФ-а, Андро Мартиновић, директор Црногорске кинотеке и Срдан Голубовић,  редитељ и председник Савета Фестивала.

Према ауторовој жељи, прво је приказан филм Моћ, а потом Љубав и Кичма. Између сваког од филмова, гости су говорили о значају и значењу Гилићевих остварења.

„Гилић у овом филму уводи одсуство сакралног света. Приказује сенку света који одликује послушност и страх, метафору стања ума у тоталитарном друштву; сурогат света у којем је нешто окренуто наопачке", рекао је Срђан Вучинић пре пројекције филма Моћ.

Публика је у наставку могла да погледа филм Љубав, за који је уметнички директор Вучинић нагласио да комуницира из обрнуте перспективе. 

„Из антропоцентричне јавља се космоцентрична перспектива где су људи умањени у простору, као нека перпектива мрава. Веома је мало редитеља који своја дела раде на овакав начин. Можемо рећи да је Гилићу управо овакво приказивање емоција између двоје људи, обезбедило место у Музеју Модерне Уметности у Њујорку. Да би, уколико дође до нуклеарне катастрофе, људима могао да се објасни појам љубави" додао је Вучинић.

Програм ретроспективе свих Гилићевих дела заокружила је пројекција дугометражног филма Кичма, који је и био инспирација за овогодишњи визуелни идентитет Фестивала ауторског филма.

„Филмско остварење Кичма приказује отуђење и начин на који међуљудски односи функционишу када се сусретну са непознатим и опасним. Можемо рећи да је ово упутство којим ћемо се служити и након ове пандемије која нас је сада снашла", закључио је Вучинић.

Влатко Гилић није пристуствовао пројекцији, као што у последњих четрдесет година не даје интервјуе и не појављује се у јавности.

Од његовог последњег филма, Дани од снова из 1980. године, Гилићу је пуних четрдесет година било онемогућено да снима филмове.

Међутим, и након толико година, присуство публике на јучерашњој ретроспективи доказује да се Гилићева дела веома цене и да публику интересују ауторова филмска остварења.

Ова велика и значајна ретроспектива направљена је у сарадњи са Црногорском кинотеком, која је обновила и ремастеризовала све ауторове кратке филмове.

У оквиру богатог програма фестивала, кратки филм Где је моја љубав?, Властимира Судара, имаo je светску премијеру у Комбанк дворани 29. новембра.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво