Читај ми!

Награда Гојку Деспотовићу на 5. Фестивалу сниматељских остварења

На петом фестивалу сниматељских остварења у Београду за најбољи сниматељски рад награђен је Гојко Деспотовић за филм „Пролеће на последњем језеру“ редитеља Филипа Чоловића о Иви Андрићу. Телевизијски филм у продукцији Радио-телевизије Србије "Пролеће на последњем језеру", по сценарију Вулета Журића, своју премијеру имао је на 48. ФЕСТ-у. Награда за иновативност у визуелном приступу филмској фотографији додељена Александру Илићу за социјалну драму „Отац“ Срдана Голубовића.

Награде је доделио жири који су чинили филмски сниматељи Јацек Ласкус из Пољске, номинован за Оскарa 1998. године, Душан Јоксимовић, награђен за рад на филмовима Ране, Свети Георгије убија аждају, Топ је био врео, Фалсфикатор, Дневник машиновође и Краљ Петар Први, и Марио Саблић, четвороструки добитник годишње награде Хрватског удружења филмских сниматеља, који потписује фотографију у 12 играних филмова и 18 телевизијских серија.

Послењег дана петог Фестивала сниматељских осварења „Слика у покрету", 21. новембра, на програму у Музеју Југословенске кинотеке у Културном центру Новог Сада приказани су филмови Сутра је још увек јули Дејана Влаисављевића Никта, у коме се као директор фотографије потпусује Предраг Бамбић и „Војна академија 5" редитеља Дејана Зечевића, на коме су радили директори фотографије Зоран Петровић и Небојша Башић.

У организацији Српске асоцијације сниматеља (САС), петог Фестивала „Слика у покрету", приказано је у такмичарском делу програма осам играних филмова из прошлогодишње и овогодишње продукције које је селектор Миодраг Миша Милошевић одабрао водећи се визуелним достигнућима директора фотографија.

У конкуренцији су били и Асиметрија редитељке Маше Нешковић и директора фотографије Ђорђа Арамбашића, Екипа Марка Сопића и директора фотографије Димитрија Јоковића Џиме, Име народа редитеља Дарка Бајића и директора фотографије Зорана Јовановића Жафра, као и Мој јутарњи смех Марка Ђорђевића и директора фотографије Стефане Милосављевића.

Улаз на све пројекције био је бесплатан, број посетилаца ограничен због пандемије коронавируса.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво