Читај ми!

„Злогоње“ и „Ти имаш ноћ“ од сутра само у сали „Српског филма“

Недавно установљена сала „Српског филма“ у Комбанк дворани од 29. октобра има нови репертоар који се мења на сваких недељу дана. Посетиоци ће, за почетак, моћи да погледају „Злогоње“, „Ти имаш ноћ“ и „4 године у 10 минута“, најавили су из Филмског центра Србије.

Програм у сали „Српског филма“ се креира по устаљеном концепту – један српски целовечерњи играни филм, једна мањинска српска копродукција и један српски дугометражни документарац.

Сва три остварења која су у сали од 29. октобра настала су уз подршку Филмског центра Србије.

Бајковити филм за децу Злогоње Рашка Миљковића прати причу о Јовану и Милици, 10-годишњацима који се упознају када Милица изненада стигне у Јованов разред.

Да га друга деца не би емотивно повређивала, усамљени Јован је изградио свој свет из маште у који Милица полако успева да се пробије.

У производњи куће „Акција продукција“ филм је настао према књизи О дугмету и срећи Јасминке Петровић, док главне роле тумаче деца Михајло Милавић и Силма Махмути.

У глумачкој екипи су и Јелена Ђокић, Бојан Жировић, Милутин Милошевић, Дубравка Ковјанић, Олга Одановић, Јелена Јованова, Стела Ћетковић, Милена Предић и Матија Поповић.

Драма Ти имаш ноћ Ивана Салатића започиње причом о Сањи која се, након што је напустила брод на којем ради, затиче у лучком граду Медитерана одакле одлази натраг кући.

Улоге тумаче Момо Пићурић, Лука Петроне, Ивана Вуковић, Јасна Ђуричић, Борис Исаковић и Марко Штибохар.

Филм је премијерно приказан у званичном програму Венецијанског филмског фестивала, а настао је као црногорско-српска копродукција.

Остварење необичног назива 4 године у 10 минута добитник је награде за најбољи српски документарни филм на међународном фестивалу „Белдокс“.

Након светске премијере и награде на фестивалу "Visions du Reel" у Ниону (Швајцарска), приказан је и на великом броју других фестивала широм света.

У питању је експериментални архивски документарац о првом освајању Монт Евереста од стране једног Србина, Панчевца Драгана Јаћимовића, чији су дневнички записи и видео-архива током експедиције била основа за филм.

На касетама које су 17 година скупљале прашину открива се загонетни филмски материјал –ванземаљски пејзажи, застрашујући моменти и сан о авантури.

Сценариста и редитељ је Младен Ковачевић, а филм је настао у оквиру куће „Хороптер филм продакшн“, уз подршку Филмског центра Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво