Читај ми!

Срдану Голубовићу Гран-при Фестивала у Лесковцу за режију филма „Отац“

Гран-при 13. Фестивала филмске режије у Лесковцу, признање „Живојин Жика Павловић“ додељено је Срдану Голубовићу за филм „Отац“. Друга награда припала је Младену Ђорђевићу за „Сумрак у бечком хаустору“, а трећа награда Марку Ђорђевићу за филм „Мој јутарњи смех“. Награђени су и Матјаж Иванишин, Ивана Вуковић, Филип Ђурић.

Свечаном церемонијом доделе награда и приказивањем редитељског дебија Гордана Кичића Реална прича завршено је тринаесто издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије – ЛИФФЕ.

Минутом ћутања публика је одала почаст редитељу Горану Паскаљевићу, овогодишњем лауреату награде „Живојин Жика Павловић" који је преминуо 25. септембра.

Редитељ Срдан Голубовић, добитник Гран-прија „Живојин Жика Павловић“ за најбољу режију филма Отац, приликом доделе признања рекао је да му је ова награда веома значајна јер је Живојин Жика Павловић био његов професор.

„Када причам са неким својим колегама из бивше Југославије, то јест региона завиде ми на тој привилегији – и треба да завиде“, истакао је награђени редитељ.

Голубовић је захвалио бившем професору, ментору и дугогодишњем пријатељу Дарку Бајићу: „Као студента треће године извукао ме је и дао ми прилику да радим, сарађујем са њим и учим од њега. Он је први човек који је поверовао, помислио и осетио да у мени има нечега. На томе сам му бескрајно захвалан, јер кад дођу неки успеси онда сви то препознају, али је важно ко је тај који је први“.

Срдан Голубовић је исказао захвалност Дарку Бајићу и због страсти према филму коју је пренео на њега.

„Исту ту љубав, страст и енергију Дарко је пренео на овај диван фестивал. Због тога га данас сви ми који се бавимо режијом сматрамо драгоценим местом“, закључио је Голубовић и поручио Лесковчанима да чувају фестивал.

Добитник друге награде за режију је Младен Ђорђевић за филм Сумрак у бечком хаустору. Трећа награда у овој категорији припала је Марку Ђорђевићу за филм Мој јутарњи смех

„Три награђена филма су се издвојила у селекцији Такмичарског програма другачијим, жустрим, бескомпромисним приступом. Било нам је веома важно да се тако нешто и награди“, истакла је председница жирија, глумица Ана Франић. 

Уметнички директор Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије Дарко Бајић нагласио је да фестивал расте: „Наше следеће размишљање је стварање стратегије како, где и куда иде овај фестивал седеће деценије. Надам се да ћемо створити један модеран фестивал који ће не само у региону него и у читавој Европи имати значајно место“.

Публици су се обратили и Младен Ђорђевић и Марко Ђорђевић, добитници друге и треће награде „Живојин Жика Павловић“ за режију.

Словеначки редитељ Матјаж Иванишин, поводом Награде за најбољи филм у категорији Независног филма захвалио је путем видео-линка: „Драго нам је примити овакво признање. Жао ми је што нисмо заједно вечерас како бисмо се могли веселити, али се надам да ће бити прилике током неког другог издања“.

И Ивана Вуковић, добитница награде за најбољу женску улогу у филму Мој јутарњи смех поздравила је публику путем видео-поруке: „Мислим да је ово први фестивал на којем је приказан наш филм, а на којем се додељују награде, тако да сам много срећна. Марко ми је рекао да је било много лепо на пројекцији у Лесковцу и то ме је обрадовало. Браво што сте уопште успели да одржите фестивал у овим околностима“.

Видео-поруком публици се обратио и Филип Ђурић, добитник награде за најбољу мушку улогу у филму Мој јутарњи смех: „Много ми је драго што сте нам доделили награде и што се неким људима свиђа то што смо радили. Мени је много значајан тај филм и процес кроз који смо пролазили током снимања“.

Најбољи филм из селекције Независни филм је остварење Орослан словеначког редитеља Матијаша Иванишина. Посебно признање жирија програма Независни филм припало је Стефану Малешевићу за режију филма Мамонга.

Гран-при „Радомир Бајо Шарановић“, награда за најбољег младог редитеља, припала је Ловри Мрђану из Хрватске за режију филма Печат.

Друга награда у овој категорији додељена је Алену Шимићу из БиХ за режију филма „Б4“, док је добитница треће награде Нина Огњановић из Србије, за режију филма Плачу.

Фестивал ЛИФФЕ одржан је од 25. до 29. септембра на више локација у Лесковцу и онлајн, у организацији Лесковачког културног центра и под покровитељством Града Лесковца и Министарства културе и информисања Републике Србије, и уз подршку Филмског центра Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво