Читај ми!

Бранко Томовић и његов „Вампир“ са мештанима села код Трстеника

У Рујишнику код Трстеника приводи се крају снимање дугометражног, ауторског филма страве и ужаса под радним називом „Вампир“. Реч је о британско-српско-немачкој копродукцији, у којој је главни глумац, сценариста и редитељ Бранко Томовић, који већ две деценије богату филмску каријеру гради у Европи и Америци.

Старо гробље у Рујишнику, крај којег у ноћним сатима мало ко пролази, током протекле три недеље било је главна локација за снимање. Опсежне припреме екипа која је готово без предаха радила, обављала је преко пута, у кући Бранкових предака, где се као дете први пут сусрео са митским причама о вампирима.

„Растао сам у Немачкој, па сам после студирао глуму у Њујорку и сад живим већ 15 година у Лондону. Мене је одувек фасцинирала тамнија и мистериозна страна Србије и зато сам баш мислио да вампири који су из Србије, да о томе радимо филм. Све што смо снимали овде, и ову околину, то се на западу уопште не зна и мени изгледа баш лепо“, каже Бранко Томовић, глумац, редитељ и сценариста.

„Четири вампирска случаја из 18. века, које су забележили аустријски лекари, су познати светској јавности, то није никакво чудо. Мени је стварно драго што се Бранко одлучио да се врати свом крају и да то што је забележено, практично, у документима Бечког архива пребаци у филм и на тај начин, на најбољи начин, промовише културу нашег краја“, истакао је Иван Нешић, професор историје.

Вампир у Рујишнику

У причи о Арнауту који као сведок злочина из Енглеске бежи, скрива се у забаченом српском селу чувајући гробље, поред Бранка Томовића, Еве Рас и глумаца млађе генерације, учествује и тридесетак статиста из Рујишника и околних села.

„Овде смо месец дана и више, не рачунајући припреме, то је већ неколико месеци. Мештани су фантастични, врло отворени, комуникативни, присни, спонтани и заиста је било задовољство сарађивати са њима. Све што смо тражили смо добили, а често и више од тога“, прича Милош Вучковић, српски продуцент.

„Ово је понос за наше село и сви га подржавамо у томе. Увече је свако вече пуно и све коментаришемо око филма како то изгледа. Супер је атмосфера у селу“, каже Милорад Марковић, из Рујишника.

Након последње клапе, наредне недеље, следи монтажа филма који ће догодине, премијеру имати на неком од европских, потом српских фестивала, а коначни суд о Вампиру даће биоскопска публика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво