Почиње 13. фестивал режије - LIFFE

Онлајн биоскоп „Мој оф" домаћин је још једног овогодишњег филмског фестивала. Тринаесто издање Међународног фестивала филмске режије LIFFE почиње сутра, 25. септембра на неколико локација у Лесковцу, али по први пут и у „виртуелној дворани" биоскопа „Мој оф".

Посетиоци ће на адреси mojoff.net, моћи да погледају 19 остварења како домаће продукције тако и продукције из региона. 

Током пет фестивалских дана од 21 сат, у онлајн биоскопу „Мој оф" биће приказани филмови из Такмичарског програма.

Филм који отвара издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије LIFFE је остварење редитеља Дамјана Kозоле Полусестра, о две отуђене полусестре из малог приморског града Изоле, које никада нису биле блиске, а које су околности након много година избегавања присилиле да деле стан у Љубљани.

Српско-хрватска копродукција Kоја је ово држава Винка Брешана (субота, 26. септембар) је црна комедија која у фокус ставља огорчене припаднике старије генерације - суицидног генерала, министра полиције и групицу пензионера, љубитеља хрватске фудбалске репрезентације, који се из револта према власти одлучују на опасан и несвакидашњи корак - ископавању бившег председника Хрватске.

Редитељско остварење Глас Огњена Свиличића, који ће бити приказан у недељу, 27. септембра, прича је о Горану који се по доласку у католички интернат сусреће са притиском да се приклони инстант-религији која се тамо намеће.

Филм Kонцентриши се, баба, босанскохерцеговачког редитеља и сценаристе Пјера Жалице са легендарном Миром Бањац у главној улози, имаће српску премијеру управо на овом фестивалу, на адреси mojoff.net, у понедељак, 28. септембра.

Последњег дана фестивала, у уторак, 29. септембра, публика из земље и региона моћи ће да погледа филм Мој јутарњи смех редитеља Марка Ђорђевића о закаснелом одрастању тридесетогодишњака Дејана, а који у ширем смислу говори о једној генерацији која је одрастала „под стакленим звоном". 

Пет филмских наслова из селекције Независни филм биће приказано у термину од 23 часа.

Kомедија Идеш? Идем! у режији Љубе Зђеларевића на програму је прве вечери фестивала (25.9.). Реч је о филмској авантури јутјубера из региона који из Загреба комбијем крећу на пут до Истанбула како би преболели старе љубави, склопили нове, али и учествовали у гејмерском окршају уживо.

Наредног дана, у суботу, 26. септембра на програму је словеначки филм Орослан редитеља Матјажа Иванишина, заснован на књижевном делу Здравка Душе о Орослану, чија смрт међу сељанима буди сећања на њега и тако изнова оживљава слику преминулог.

Мамонга Стефана Малешевића (недеља, 27. септембар) подељена је у три приче - прва прати животе двоје младих људи који одрастају у малом месту у Босни, а друге две приказују њихове судбине десет година након једног трауматичног искуства.

Уметничко насиље и естетска домишљатост филма Човек и сенка словеначке редитељке Еме Kуглер, који ће бити приказан у понедељак, 28. септембра, води гледаоца до спонтане трансформације у односу на етику, друштво, прихватање и перцепцију уметности.

Револт Александра Рајковића који ће публика моћи да погледа у уторак, 29. септембра, прати групу београдских губитника, младића без перспективе, који незадовољни својим животима одлучују да подигну револуцију. 

У оквиру селекције LIFFE Победници, биће приказано девет филмских остварења који су претходних година на фестивалу били награђивани. У термину од 17 часова на програму су филмови : Година мајмуна Владимира Блажевског (субота, 26. септембар), Господ постоји, њено име је Петрунија Теоне Митевске Стругар (недеља, 27. септембар), Пијавице Драгана Маринковића (понедељак, 28. септембар), док ће последњег фестивалског дана, у уторак, 29. септембра у истом термину бити приказан филм С оне стране Зринка Огресте.

У термину од 19 часова на онлине програму је специјална пројекција филма Упркос магли Горана Паскаљевића (петак, 25. септембар), као и филмови из селекције LIFFE Победници - Тилва Рош Николе Лежаића (субота, 26. септембар), Kлип Маје Милош (недеља, 27. септембар), Kругови Срдана Голубовића (понедељак, 28. септембар) и Реквијем за госпођу Ј у режији Бојана Вулетића (уторак, 29. септембар).

LIFFE се одржава у организацији Лесковачког културног центра, а уз подршку Града Лесковца, Министарства културе и информисања Републике Србије, Филмског центра Србије и спонзора.

Фестивал ће бити одржан у складу са мерама Владе Републике Србије и Kризног штаба за сузбијање заразне болести ковид 19.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво