Пријавите се на конкурс за младе музичаре и свирајте заједничким језиком

Од ове године, млади из Србије ће своју музикалност и таленат моћи да представе на такмичењу у Будимпешти под називом „Виртуози В4+ – свирамо заједничким језиком“. Пројекат подржава Радио-телевизија Србије.

Такмичење се већ шест година као ТВ шоу организује у Мађарској, а Србија је ове године добила позив да буде специјални гост. 

У пројекат је укључен и РТС. Следи процес селекције четири виртуоза уз помоћ мађарских колега, који ће се такмичити у септембру.

„Схватили смо позив као лепу и велику прилику, пре свега за младе таленте, а затим и за нашу кућу зато што овакав формат није присутан у нашем медијском простору и прихватили смо и одржали први видео-састанак са мађарским колегама и, све је почело", рекла је Силвана Грујић, одговорна уредница Музичке редакције РТС-а.

Конкурс је расписан и јавило се око 40 младих кандидата. Због пандемије, конкурс је поновљен а кандидати ће се представљати видео-снимцима.

Позив је отворен до 19. јула а све информације млади музичари могу наћи и на сајту РТС-а. Пријава на конкурс могућа је на сајту virtuozok.hu.

Кастинг ће бити организован у августу. Представници ће наступати у неколико етапа такмичења у Мађарској, у септембру. Организује се и велики концерт младих талената у децембру, који ће се такође емитовати на програмима РТС-а.

„Програм се односи на пет земаља и то су, осим Србије и Мађарске, још и Чешка, Словачка и Пољска. То је мислим велика ствар за младе таленте јер се неће видети у само својој земљи већ ће их видети и шира јавност", каже Клара Сент Ђерђи, директорка „Колегијум хунгарикум" - одељења за културу амбасаде Мађарске у Србији.

Додала је да да су сви досадашњи победници из овог програма успели да изграде своје каријере и да наставе музичко школовање и усавршавање.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво