Лепе вести за документаристе - Белдокс заказан за септембар

Тринаесто издање Међународног фестивала документарног филма Белдокс, који је ове године одложено због пандемије коронавируса, уместо у мају, одржава се од 3. до 10. септембра, на неколико локација у Београду.

Осим филма Говори да бих те видео, који ће отворити овогодишњи Белдокс након успешних наступа на фестивалима IDFA, Dok. fest Minhen и Doc Fortnight у њујоршком музеју MoMA, на програму Белдокса наћи ће се и други најзначајнији овогодишњи наслови документарног филма. 

На репертоару ће бити остварења За Саму Вад Ал-Kатеаба и Едварда Вотса и Пећина Фераса Фајада, који су били номиновани за Оскара.

Уз њих су и Нестанак моје мајке Бењамина Барезеа, номинован за "европског Оскара", Радови и дани (Таоко Шиођири у сливу Шиотани) K. В Винтера и Андерса Едстрема, добитник главне награде новог програма Берлиналеа "Енкаунтерс", Бесмртна Kсеније Окхапкине, добитник награде за најбољи документарни филм фестивала у Kарловим Варима, Година открића, Луиса Љопеза Kараска, добитника награде Тигар фестивала у Ротердаму, Земља је плава као поморанџа Ирине Цилик, који је овенчан наградом за најбољу режију у селекцији светских документараца фестивала Санденс.

У фестивалском програму биће приказано преко 120 документарних филмова и VR/AR садржаја.

У плану је и Белдокс маркет, богат програм за филмске професионалце из Западног Балкана, постсовјетских земаља, али и из других земаља са нашег континента, у оквиру кога ће 30 пројеката у различитим фазама развоја и продукције бити развијано и представљено потенцијалним купцима из Европе - телевизијским уредницима, представницима VoD платформи, агентима продаје, националним фондовима, дистрибутерима, итд. 

Овај програм је од изузетног националног значаја јер стимулише развој националне савремене документарне кинематографије, кроз бројне програме и повезивања са релевантним међународним актерима филмске индустрије.

Тринаесто издање Међународног фестивала документарног филма Белдокс ће се четврти пут заредом одржати уз подршку Европске уније кроз програм Kреативна Европа MEDIA.

Од 2015. године када је Србија приступила овом програму, Удружење Белдокс је укупно 13 пута до сада добило подршку овог програма за пројекте: Белдокс међународни фестивал документарног филма (четири пута), Белдокс индустри/Белдокс маркет (четири пута), #europeanfilmchallenge (три пута), и AVA Doc (два пута).

MEDIA препознаје Белдокс као један од најзначајнијих филмских фестивала у региону Западног Балкана, који се континуирано развија и професионализује у складу са европским стандардима.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво