Архива часописа „Кинотека“ доступна онлајн

Сви бројеви часописа „Кинотека“, филмског месечника у издању Југословенске кинотеке, од сада ће бити доступни за бесплатно преузимање онлајн на адреси kinoteka.org.rs/casopis-kinoteka/.

Први број објављен је у јануару 2017. године, а почетком овог месеца, марта 2020, штампано је 39. издање, што заједно представља већ врло богату збирку текстова, фотографија, илустрација посвећених историји, али и савременом тренутку седме уметности.

Како је приликом покретања часописа истакао директор Кинотеке Југослав Пантелић, Кинотека је ту да информише, пласира значајне, често и мање познате информације о филму, као и да заинтересује за „нашу ствар“ оне који тек улазе у свет покретних слика.

Редовне рубрике – Великани светског филма, Нема среда, Документарни четвртак, Мој избор, Сећање на..., Критика из прошлости и друге, прате разноврсне програме Југословенске кинотеке.

Осим текстова сталних сарадника, из броја у број, представљају се и филмска размишљања домаћих и иностраних теоретичара и критичара, а ту су и ексклузивни интервјуи с неким од најпознатијих савремених стваралаца.

Мада је циљ редакције да часопис буде актуелан, највећи део садржаја не подлеже застаревању. Тако је и данас, исто као и у време изласка првог броја, занимљиво открити детаље о каријери Светислава Ивана Петровића, заборављене европске филмске звезде српског порекла или се подсетити биографије и филмографије великана Роберта Алтмана, пратити фељтон о међусобним утицајима панка и филмске уметности...

У дигиталној архиви Кинотеке уз фотографије насловница дат је кратак попис најважнијих личности или тема у том броју, што ће олакшати избор заинтересованима за преузимање часописа.

Откријте који су све познаваоци филма објављивали текстове у часописима Кинотека.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво