„Слободна зона” на бис

Два филма приказана на фестивалу „Слободна зона”, „О Ели” и „Бирократе поправљају свет”, имаће поновљене пројекције 10. децембра, када ће бити додељена и награда намењена публици.

У Културном центру „Рекс" у Београду, 10. децембра биће репризирана два остварења са недавно одржаног фестивала „Слободна зона", најавили су организатори.

Биће приказани ирански филм „О Ели" (2009) Азгара Фархадија и француско-амерички филм „Бирократе поправљају свет" (2009) Ендија Бичлбаума и Мајка Бонана.

Филм „О Ели" прати Амхада који након много година проведених у Немачкој одлази у кратку посету Ирану. Његови стари пријатељи с факултета одлучују да организују заједнички тродневни излет на обалама Каспијског мора, где упознаје девојку Ели.

Филм је ове године освојио Сребрног медведа за режију на Међународном филмском фестивалу у Берлину и награду за најбољи играни филм на филмском фестивалу Трајбека, а био је номинован и за Оскара у категорији за најбољи страни филм.

Комбинијући политички активизам, уметност перформанса и љубав према комедији, аутори филма „Бирократе поправљају свет" захтевају да приватни сектор преузме одговорност за штету нанету грађанима света.

Њих двојица су банкари специјализовани за поставку лажних вебсајтова и тврде да представљају велике и познате мултинационалне корпорације.

Сајтови изгледају толико реалистично да њихови аутори бивају позвани да говоре у име својих компанија.

Тада они користе прилику за своју апсурдну сатиричну презентацију која често превари публику да верује да је видела „праву ствар".

Бичлбаум и Бонано своје подвиге забележили су у документарцу "The Yes Men" из 2003. године, а њихове даље авантуре изродиле су други филм „Бирократе поправљају свет", који их прати док на телевизији захтевају одговорност за једну озбиљну еколошку катастрофу.

Филм је освојио награду публике у Берлину, у селекцији „Панорама", као и награду публике на филмском фестивалу „Planete Doc" у Варшави.

У „Рексу" ће 10. децембра, између две филмске пројекције, бити уручена награда „Слободне зоне" намењена публици, за најбољи есеј о филму приказаном у фестивалском програму.

Награда је додељена Дини Тодоровић за есеј о филму „Како се кувала историја" Петра Керекеша.

Филмски фестивал „Слободна зона", који је одржан од 6. до 11. новембра у Београду, пратило је више од 8.000 гледалаца, а награду публике освојио је „Залив" ("The Cove") редитеља Луија Психојоса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво