Мирјана Карановић отвара „Слободну зону”

Пројекцијом филма „Како се кувала историја” словачког редитеља Петера Керекеша почиње фестивал друштвено ангажованих филмова „Слободна зона”. Фестивал отвара глумица Мирјана Карановић.

Пети фестивал друштвено ангажованих филмова "Слободна зона" у Дворани културног центра Београда отвориће глумица Мирјана Карановић.

На фестивалу ће до 11. новембра бити приказано 28 дугометражних филмова, документарних и играних, као и 22 кратка филма о актуелним друштвеним и политичким темама из целог света, саопштили су организатори из београдског културног центра "Рекс".

Фестивал ће бити отворен пројекцијом филма "Како се кувала историја" словaчког аутора Петера Керекеша, добитника специјалне награде на фестивалу "Хот Докс 2009", а поводом обележавања 20 година од пада Берлинског зида биће приказан и филм "Зечеви Берлина" Бартека Конопке, номинованог за Оскара у категорији документарног филма.

Најављени су и филмови: "Једно село - један човек", награђен за најбољи страни филм на филмског фестивалу "Хот Докс" у Торонту, "Девојка с искуством" Стивена Содерберга, "Живот уживо" Онди Тимонер, дебитантски филм подводног фотографа Луија Психојоса "Залив", добитника награде публике на 17 филмских фестивала широм света.

У програму петог по реду фестивала "Слободна зона" је и филм "Срамота", настао по роману нобеловца Џона Куција, са Џоном Малковичем у главној улози, "Сомерс Таун" Шејна Медоуза, "Лондон Ривер" Рашида Бушареба и "Збогом Соло" Рамина Бахранија.

За шест дана фестивала биће приказана и два филма из региона: "Три" и "Сретна земља" хрватског редитеља Горана Девића.

Осим редовних пројекција, од 9. до 11. новембра биће организоване три додатне пројекције за београдске средњошколце у Дворани културног центра београда, а за 9. новембар у биоскопу "Балкан" најављен је и округли сто на тему "Има ли неонацизма у Србији?".

Прошлогодишњи фестивал посетило је скоро 9.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво