„Духови Исмаила“ отворили Кан, „Скупљачи перја“ у програму „Кан класик“

Најпрестижнији светски филмски фестивал у Кану прославља 70. рођендан. На свечаној церемонији чији је домаћин Моника Белучи, фестивал је свечано отворен француским филмом „Духови Исмаила“. За престижну Златну палму ове године такмичи се 18 филмова.

Још од својих почетака после Другог светског рата, Кан се наметнуо као најутицајнији филмски фестивал на свету, са највећим пословним маркетом и највећим културним и економским утицајем.

Уз досада највеће мере безбедности, дух отворености и добродошлице и овога пута је присутан на кроазети кроз филмове који су огледало данашњице, без улепшавања.

У трци за Златну палму јубиларног Кана поред осталих су дела оскаровца Мишела Азанависијуса, Тода Хејнса, Франсоа Озона, Андреја Звјагинцева, Фатиха Акина, Корнела Мундруца, Софије Кополе и двоструког Канског победника Михаела Ханекеа коме се поново указала шанса да освоји и трећу златну палму и уђе у фестивалске анале.

А о победнику одлучује миљеник Канског фестивала, прослављени шпански редитељ Педро Алмодовар, као председавајући јубиларног жирија.

„Надам се да ће теме које су мени битне, полне и родне, бити на добар начин представљене у програму и то може утицати на мој избор. Сви смо различити у жирију и наш задатак је да погледамо филмове и на основу њиховог уметничког квалитета просудимо који је најбољи“, каже Алмодовар.

И док је на првом Канском фестивалу међу звездама био Гари Купер, ове године очекују се Никол Кидман, Колин Фарел, Ванеса Редгрев, Марион Котијар и друге звезде које су део малих европских филмова.

Клаудија Кардинале, симбол авантуричког духа и активизма, која је на званичном плакату 70. фестивала, најаваљује својеврсну посвету класицима који су обележили фестивал.

Међу њима су наши Скупљачи перја Александра Саше Петровића, који су на иницијативу Југословенске кинотеке ушли у репрезентативни програм „Кан класик“ и тако постали први српски филм приказан у тој селекцији.

У новом освеженом руху, 50 година након што је добио Велику награду жирија, филм је на програму 24. маја, а пубици ће се поново поклонити наша филмска дива Оливера Катарина која је управо овде започела своју међународну каријеру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво