„Антихрист" најбољи нордијски филм

Контроверзни филм Ларса фон Трира добитник награде Нордијског савета. „Антихрист" је изазвао буру опречних реаговања, од оптужби за мизогинију до констатација да је реч о ремек-делу.

Филм „Антихрист" данског режисера Ларса фон Трира проглашен је за најбољи нордијски филм.

„Нормално да сам веома задовољан и мислим да је то фантастично", изјавио је режисер, али је напоменуо да није веровао да би његов филм, толико критикован, могао да добије награду Нордијског савета.

„Остали филмови мора да су много лоши, ако је мој најбољи ове године у нордијским земљама", додао је Фон Трир.

„Антихрист" је прича брачном пару који се суочава са болом после губитка детета. 

Покушавајући да се изборе са тугом, повлаче се у шуму, али бол и боравак у природи на површину извлаче оно најгоре у њима.

Финалне сцене, препуне насиља, експлицитног секса и самоповређивања шокирале су многе критичаре и изазвале бурна реаговања, а Фон Трир је оптужен за мизогинију.

Са друге стране, није било мало оних које је филм одушевио, уз оцене да је реч о "гротескном ремек-делу".

Филм је премијерно приказан на Фестивалу у Кану, а Шарлот Гејнзсбург је награђена за најбољу женску улогу. Поред ње, у филму глуми још само амерички глумац Вилем Дефо.

Награда Нордијског савета, форума за сарадњу влада и парламената Данске, Финске, Исланда, Норвешке и Шведске, износи 350.000 данских круна (47.000 евра) и лауреату ће бити уручена 27. октобра у Стокхолму.

број коментара 0 Пошаљи коментар