Фешта за љубитеље домаће фантастике

Специјално седмодневно издање Фестивала српског филма фантастике почиње сутра и трајаће до 13. октобра. У Музеју Југословенске кинотке биће приказана најпознатија дела домаћег хорора и фантастике, нови кратки филмови, као и недовољно позната и ретко приказивана остварења.

Фестивал српског филма фантастике под називом "41: ФСФФ - Специјално издање" биће одржан од 7. до 13. октобра у Музеју Југословенске кинотеке.

После четири редовна, годишња издања у Београду, која су одржана у Дому омладине и Дому културе Студентски град у склопу конвенције љубитеља фантастике "БЕОКОН", Фестивал српског филма фантастике (ФСФФ) је у сарадњи са Југословенском кинотеком припремио специјално седмодневно издање, које организатори најављују као "највећу фешту српског филма фантастике и хорора до сада".

На манифестацији ће бити приказана многобројна остварења са досадашњег репертоара ФСФФ, нови кратки филмови, као и недовољно позната и ретко приказивана остварења из деведесетих година прошлог века, који ће бити представљени публици у оквиру програма "Изгубљени светови српског филма фантастике 1991-1999".

На репертоару ће бити и важна дугометражна остварења из историје српског и југословенског филма - почев од "Чудотворног мача" Војислава Нановића (1950), преко филмова Ђорђа Кадијевића, Горана Марковића, Слободана Шијана, Влатка Гилића, Вељка Булајића, Желимира Жилника, Зорана Тадића, Слободана Д. Пешића и Дејана Зечевића до "Шејтановог ратника" Стевана Филиповића (2006) и "Чарлстона за Огњенку" Уроша Стојановића (2008).

Циљ је да се ФСФФ представи као манифестација од ширег културног значаја, која се бори за стварање нове филмске и биоскопске публике, за обнову биоскопске мреже у Србији, али и за очување и промоцију домаће филмске баштине (дигитализација, рестаурација и титловање старих класика), како би се она могла достојно представити на светским фестивалима фантастике и на међународном ДВД тржишту, образложили су организатори.

Ове теме, како је најављено, биће и предмет разматрања два округла стола која ће бити одржана у Музеју Југословенске кинотеке 10. и 11. октобра.

У пратећем програму предвиђена је изложба сценографских скица и визуелних концепата сценографа Стевана Алексића, инспирисаних жанровима научне фантастике и хорора.

Улаз на пројекције дугометражних филмова од 16 и 18 сати је 100 динара, а иста цена важи за блокове краткометражних, средњеметражних и дугометражних филмова који почињу од 20 сати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво