Вечерас премијера филма „Бићемо прваци света"

Играни филм о почецима и успесима југословенске кошарке, у режији Дарка Бајића по идеји Звонимира Шимунеца, имаће вечерас свечану премијеру у београдском центру „Сава“.

Продуцент "Intermedia Network" је због великог интересовања публике увео и додатну пројекцију (у 17,30 сати), а од 27. фебруара филм ће бити на репертоару свих биоскопа у Србији, у дистрибуцији „Мегакома“.

Сценарио потписују Небојша Ромчевић, Горан Свилачић и Гордан Михић.

Као гости на београдској премијери очекују се јунаци овог филма - легендарни играчи Бора Станковић, Драган Капичић, Иво Данеу, Петар Сканси, Рато Тврдић, Никола Плећаш, као и министар омладине и спорта Вања Удовичић који је помогао реализацију тог значајног пројекта.

Играни филм обухвата драму, историју и спорт кроз причу дугу четврт века - од оснивања КК „Црвена звезда“ после Другог светског рата до победе националне репрезентације у одлучујућој утакмици против амерчке екипе и освајања златне медаље на Светском првенству у Љубљани 1970. године.

Како је изјавио Шимунец, главни мотив била је „потреба да се направи филм о добрим, храбрим људима, који истовремено нуди спектакл и позитивну поруку“.

У фокусу су Небојша Поповић, који је као први међу једнакима покренуо кошаркашки бум у бившој Југославији, Радомир Шапер - председник Кошаркашког савеза Југославије, Бора Станковић који је био први човек ФИБА и Александар Николић - творац југословенске кошаркашке школе, који је успоставио специфичну филозофију кошарке.

Главне улоге играју Страхиња Блажић, Милош Биковић, Александар Радојичић и Марко Јанкетић.

У великој глумачкој екипи из Србије, Хрватске, Словеније и Македоније су Леон Лучев, Ива Бабић, Небојша Дугалић, Сергеј Трифуновић, Јуре Хенигман, Горан Богдан, Катарина Час, Тамара Драгичевић, Нина Јанковић, Стефан Капичић, Игор Ковач, Роберт Курбаша, Крешимир Петар Ћосић, Лазар Ристовски, Радован Вујовић, Тони Михајловски...

Специјални гост је славни амерички глумац Џон Севиџ (Ловац на јелене, Коса) у улози Вилијама Џонса, једног од оснивача Светске кошаркашке федерације ФИБА.

Продуцент "Intermedia Network" познат је по хит филмовима и серији о почецима фудбала код нас Монтевидео. Нови филм је рађен у мањинској копродукцији са партнерима „Кинорама“ из Хрватске и „Перфо“ из Словеније и сниман је на локацијама у Србији, Хрватској, Словенији и Македонији.

Продуценти су Дејан Петровић и Звонимир Шимунец. Директор фотографије је Милан Тврдишић, музику је радио Зоран Кики Лесандрић, монтажу Андрија Зафрановић, сценографију Јелена Сопић, костим Драгица Лаушевић, компјутерску анимацију Небојша Рогић, дизајн звука Велибор Хајдуковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво