Читај ми!

Снима се филм о принцези Оливери

На локалитетима на Смедеревској тврђави, почело je снимање филма о принцези Оливери „Пут ружама посут“, у режији Марка Новаковића. У остварењу о животном путу ћерке кнеза Лазара и кнегиње Милице, која је после Косовске битке доспела у харем султана Бајазита Првог, главне улоге тумаче Тања Бошковић, Весна Станојевић, Александра Манасијевић, Драган Мићановић.

Снимање првог документарног филма о српској принцези Оливери Лазаревић, ћерки кнеза Лазара и кнегиње Милице, која је после Косовске битке дата као залог миру у харем султана Бајазита Првог, почело је на локалитетима на Смедеревској тврђави.

Реч је о средњеметражном документарном филму са играним реконструкцијама, који носи назив Пут ружама посут, a чији је ауторски тим окупио Фонд „Принцеза Оливера".

Филм говори о животном путу принцезе Оливере, коју су из родног Крушевца у харем Бајазита Првог, који је погубио њеног оца, Срби испратили бацајући пред њу пупољке ружа.

Прича о судбини принцезе Оливере неодвојива је од приче о њеним родитељима кнезу Лазару и кнегињи Милици, брату Деспоту Стефану, сестри Јели Балшић, сестрићу Ђурађу Бранковићу, па ће и филм бити прилика да се оживи овај, недовољно истражен део средњовековне српске историје.

Принцеза Оливера успела је да се достојанствено избори са недаћама које јој је живот на турском двору донео, да уз то помогне Србији, да се у њу врати и настави да помаже владавину свог брата Деспота Стефана.

У играним реконструкцијама, у филму се појављују: Тања Бошковић (кнегиња Милица), Драган Мићановић и Љубомир Булајић (Деспот Стефан), Иван Јевтовић (Бајазит Први), Александра Николић (Јела Балшић), а у улози принцезе Оливере Весна Станојевић и Александра Манасијевић.

Сценарио за филм, према монографији Принцеза Оливера, заборављена српска Кнегиња, написала је Оливера Шарановић, а драматуршки га је уобличила Наташа Дракулић. Режисер филма је Марко Новаковић, а наратор Милан-Цаци Михаиловић.

У филму ће бити коришћена богата архивска грађа, уметнички предмети, инсерти из документарних и играних филмова, мапе, а биће сниман на аутентичним локацијама широм Србије (Београдска тврђава, црква Ружица, Конак кнегиње Љубице, Саборна црква, црква Лазарица, остаци Лазаревог града у Крушевцу, Смедеревска тврђава, тврђава у Бачу, у манастирима: Манасија, Студеница, Раваница).

Ауторски тим филма и Фонд „Принцеза Оливера" добили су благослов Његове светости патријарха српског господина Иринеја за снимање овог oстварења.

Премијера филма Пут ружама посут очекује се на лето 2013. године.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво